Un bell instrument

El Festival Internacional d’Orgue va néixer l’any 1999 com una iniciativa dels Amics dels Orgues amb la voluntat de promocionar l’instrument de vent

Óscar Candero va actuar en el primer concert del cicle internacionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un concert de l’organista basc Óscar Candedo, amb un repertori de Bach i de les obres que ha influenciat, va donar el tret de sortida al Festival Internacional d’Orgue d’Andorra l’any 1999. El cicle era una iniciativa de l’associació Amics dels Orgues, entitat que compta amb el suport de l’Arxiprestat d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, amb la voluntat de promoure “la presència i l’ús de l’orgue”, explica mossèn Ramon Sàr­ries, arxipreste de les Valls d’Andorra. Per aquesta tasca van buscar la direcció artística d’Ignacio Ribas, qui segueix al capdavant del festival gairebé dues dècades després.

Hi havia una voluntat de “crear un espai per a l’orgue” més enllà del festival. “Vam fer portes obertes perquè la gent conegués l’instrument, activitats amb escolars”, recorda l’arxipreste. També van obrir una acadèmia que oferia classes durant uns dies a vuit o nou alumnes ja experts, una espècie de “màster en el món de l’orgue”.

Andorra la Vella i Escaldes-Engordany eren les úniques parròquies que comptaven amb aquest bell instrument, a l’església de Sant Esteve i a l’església de Sant Pere Màrtir, respectivament. Un dels fruits de la promoció de l’instrument va ser l’adquisició d’un tercer orgue per a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. “Dues famílies de la parròquia van ajudar econòmicament”, explica mossèn Sàrries. A Encamp es van fer gestions perquè hi hagués el quart orgue del país, però “econòmicament no s’ha pogut”, lamenta l’arxipreste.

El festival, també anomenat Orgue&nd, s’ha consolidat com a referent a nivell internacional i cada estiu ofereix concerts gratuïts a les tres par­ròquies, tant dins de les seves esglésies com a l’aire lliure. La propera edició del festival serà aquest mes d’agost. A més, aquest any s’ha inaugurat el projecte MassanaOrgue, amb unes jornades d’orgue ibèric i la convocatòria d’un concurs internacional que se celebrarà els dies 5 i 6 d’octubre.

tracking