Cultivar la salut

Horts socials. La Fundació Julià Reig va començar la iniciativa del conreu dels horts a Sant Julià l’any 2001 per millorar la qualitat de vida de la gent gran

Cultivar la salutDavid Ramos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sota el lema Cuidar un hort és fer salut, el projecte social dels horts per a la gent gran va començar l’any 2001 a Sant Julià de Lòria. La Fundació Julià Reig va cedir 16 parcel·les situades prop del riu Llumeneres, a la car­retera de la Rabassa. La iniciativa tenia l’objectiu que “la gent gran pogués fer una activitat saludable com és l’exercici físic i menjar més sa”, indica Maria Martí, directora de la fundació. També es volia recuperar una activitat “pròpia” que s’estava perdent, com és el conreu d’horts. El projecte era, a més a més, una manera de facilitar “la socialització de la gent gran”.

Òscar Ribas, llavors president de la fundació, va ser l’encarregat d’inaugurar la primera edició dels horts del Dau, acompanyat d’altres personalitats com Marc Vila, president del Consell Superior de la Justícia, i els cònsols lauredians i escaldencs. “Era una iniciativa que ja havien fet a altres llocs com al barri de Sants de Barcelona i vam pensar que era fàcil d’implementar aquí”, explica Martí. Quinze persones majors de 65 anys van ser les primeres beneficiades del programa.

Els participants eren de llocs d’origen molt diferents i van poder posar en comú diverses maneres de cultivar. “A la primera edició recordo que hi havia una senyora anglesa i va plantar unes mongetes amb una llavor de Cambridge que van fer una flor groga que cridava molt l’atenció.” Martí també rememora una parella de padrins que van venir al país a cuidar els nets i “van poder conèixer gent de la seva edat” gràcies als horts.

A Sant Julià de Lòria es van plantar les primeres llavors d’una iniciativa que a poc a poc es va anar expandint a totes les parròquies gràcies a la bona voluntat dels propietaris de les parcel·les que cedeixen el terreny. Actualment, gaudeixen del conreu d’un hort més de 150 hortolans repartits pels horts de Mascaró de Casa Mangautxa, a Canillo; els horts Terres Primeres de Casa Joan Antoni, a Encamp; els horts de Casa Rossell i les hortes de Casa Carme Rebés, a Ordino; els horts de Cal Cintet de Sispony i els horts de les Hores, a la Massana; els horts de la Margineda de Casa Molines, a Andorra la Vella; els horts del Dau i del Gantxo, de Casa Reig i Casa Duró, a Sant Julià de Lòria, i els horts de Casa Sucarana, a Escaldes-Engordany. Es tracta de llocs propers a les zones urbanes i de fàcil accés.

Des de la Fundació Julià Reig celebren la bona acollida que va tenir el projecte i la seva continuïtat. “Estem molt contents. Fruit del projecte hem editat tres llibres que recopilen receptes que s’han fet amb els productes dels horts, sobre les propietats saludables dels productes i sobre l’experiència dels participants”, explica la directora.

Tot i que la prioritat dels horts socials és la gent gran, també han involucrat persones amb discapacitat física o problemes mentals amb una finalitat terapèutica i d’integració social. A parròquies com Canillo o Ordino, també s’hi impliquen els escolars perquè puguin ajudar els padrins. Els serveis socials dels comuns vetllen pel correcte funcionament dels horts. Els horticultors fan salut, obtenen fruites i verdures per menjar més sa i fan amistat. Cada any s’organitza una trobada interparroquial per tal que els padrins puguin mostrar el resultat i compartir les seves vivències.

Cultivar la salut

tracking