L'hora dels mil·lennials

Inquietud per la il·lustració

Ramon Pujol és el guanyador del concurs de cartells de Carnaval d'Encamp

Ramon Pujol@RAMON.PF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de petit ja dibuixava a tot arreu, aprofitava qualsevol racó, fins i tot els llibres de text de l’escola per il·lustrar. D’aquesta inquietud va néixer el desig de Ramon Pujol per fer de la il·lustració una professió. El jove encampadà de 26 anys ha estat el guanyador del concurs de cartells de Carnaval d’Encamp. “És el primer certamen d’aquest calibre al qual em presento, però ho he fet a d’altres més petits com, per exemple, algun de punts de llibre per Sant Jordi”, explica.

La seva obra, guardonada amb 400 euros, va ser creada amb un iPad i homenatja el Ball de l’Ossa, un dels actes més destacats del Carnaval d’Encamp i que aquest any ha estat reconegut per la Unesco en la categoria de patrimoni immaterial. “La temàtica era lliure, relacionada amb el Carnaval, i com que aquest any ha estat reconegut vaig pensar que havia de reflectir-ho: la festa dalt de l’escenari, aixecant l’ossa com a personatge principal. Potser el més complicat va ser aconseguir que es mostrés tot en un mateix dibuix”, recorda Pujol. L’encampadà va estudiar disseny de producte a Barcelona i des del 2019, quan va acabar, va tornar a Andorra, on ara combina les aficions amb la feina en una impremta. “Té relació amb el meu àmbit laboral, però no faig res de disseny. Aquí, a Andorra, és complicat, les sortides són limitades i tot acaba enfocat al disseny gràfic”, lamenta. Per això apunta que “cal fer aquests concursos per donar-nos visibilitat”.

Mirant cap al futur el jove afirma que li agradaria poder viure de la il·lustració i el dibuix. “Sempre li he dedicat les estones que tinc lliures i m’agradaria que en un futur pugui treballar des de casa per on fos, però des d’Andorra”, apunta.

Durant la pandèmia recorda que va invertir moltes hores a dibuixar: “Em va anar molt bé, m’hi sento molt a gust i m’ajuda a desconnectar de tot i a centrar-me en alguna cosa. Dono vida a personatges.” Ara està enfocat en dos projectes personals. “Per una banda, estic fent la part gràfica d’un videojoc [els ninots i personatges] i tinc un altre en format còmic de totes les llegendes d’Andorra“, explica. El jove afirma que tot i haver buscat finançament en editorials i subvencions públiques, de moment no ha aconseguit res: “Sempre em diuen que és una aposta arriscada, ho avanço pel meu compte i espero que en un futur tiri endavant.”

tracking