L'hora dels mil·lennials

Improvisant amb el jazz

Enric Bartumeu és pianista i fundador del grup Kik Barroc Project

Enric Bartumeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El piano és el seu instrument des de petit, del qual sempre ha escoltat música a casa, ja que el seu pare és pianista i la seva mare guitarrista i cantant. Enric Bartumeu té 29 anys i és el pianista i fundador del grup Kik Barroc Project, que té com a objectiu reivindicar la música i els artistes del territori. Per això totes les cançons són escrites per ell i tots els membres del grup són andorrans o tenen relació amb el país.

Bartumeu va estudiar la carrera de Farmàcia. Comenta que de les seves professores va descobrir el jazz com a estil i concepte. I mentre estava preparant els últims exàmens de la carrera estava estudiant per a les proves d’accés al Taller de Músics. En aquesta institució de Barcelona és on s’ha format en el jazz i fa dos anys que va acabar els estudis superiors.

El músic explica que aquest estil ve donat de la improvisació, i que es prioritza la riquesa i l’harmonia de la peça. Però reconeix que no és un improvisador nat, ni en el món del jazz ni a la vida en general. L’artista diu que aquest estil li va agradar quan va escoltar el disc d’un directe de Keith Jarred, un pianista de jazz de referència, i “vaig pensar que s’havia d’estudiar molt per poder fer la partitura. Quan em vaig assabentar que no n’hi havia i que només improvisava vaig saber que jo ho volia fer”. El pianista explica que per improvisar s’ha d’estudiar molt, tot i que sembli que només es tracta de deixar-se portar. I és el que li recomanaria al seu jo de petit: “Estudia sempre més, tota la vida. Com més estudiïs més bé t’ho passaràs.”

Bartumeu recorda dos concerts amb una especial estima. El primer va ser el dia de la Constitució, quan va versionar l’himne, ja que “estic una mica emparentat amb el compositor i vaig fer-ne una versió”. El darrer reconeix que va ser un concert a duo amb la seva germana a Escaldes, presentant el treball final de carrera, on parlava d’un festival de jazz que es feia al país i va desapa­rèixer.

Tot i així, creu que els moments més especials són quan amb la música és capaç de canviar l’ànim de les persones: “Gaudeixo igual quan toco rumba i la gent es posa a ballar que quan toco un tema intens i les persones s’emocionen.”

Bartumeu vol seguir creant música i créixer professionalment, fent concerts i si pot “viatjar mentre treballo encara millor.

tracking