L'hora dels millennials

Folklore lauredià

Jesús Mínguez és estudiant i creador de FolkAND

Folklore lauredià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra acollirà, del 13 al 15 d’abril, FolkAND, el primer festival de dansa folklòrica europea celebrat al país. Jesús Mínguez, estudiant de batxillerat tecnològic de l’Escola andorrana, n’és l’impulsor, juntament amb Clàudia Gràcia i Dídac Torra. La idea va venir fruit d’un cúmul de situacions que es van entrelligar fortuïtament. “Com que estic a l’Esbart Laurèdia, anàvem a participar en un festival de folklore a San Remo [Itàlia] i pocs dies abans d’anar-hi, l’escola m’estava exigint que havia de presentar el projecte PAS, requisit per treure’m el batxillerat”, explica Mínguez. Després de pensar-s’ho molt i recordar que fa uns anys s’havia fet una cosa semblant però s’havia perdut, va decidir recuperar-ho. Amb el pas dels dies va adonar-se que no podria fer-ho tot sol, “i és quan vaig incloure la Clàudia i el Dídac”, observa. L’objectiu de FolkAND, en un principi, era fer un festival folklòric simple amb esbarts d’Andorra, “però vaig pensar que havíem de fer alguna cosa encara més important, perquè ja tenim coses així, com el Jambo. Aleshores vam pensar a fer un festival europeu”, apunta l’impulsor. La idea era convidar un munt de països, però van veure que era inviable, “així que ho vam reduir a dos països, Croàcia i Bulgària, i vam decidir convidar tots els esbarts del país, però per temes de dates només s’hi han pogut apuntar l’Esbart Valls del Nord, l’Esbart Laurèdia i el Grup de Folklore de la Casa de Portugal”, explica l’estudiant.

El que més els motiva del projecte és el fet de, sent tan joves, haver aconseguit fer venir grups de fora, “presentar un festival que mai s’ha fet, en un país que és molt poc conegut, i convèncer-los de venir a participar”, i remarca que “el tema dels diners ha estat difícil. Hem hagut de buscar patrocinadors, d’anar a comuns i empreses per tal de poder recaptar els diners per dur a terme el festival, que finalment ha costat uns 10.000 euros”.

El jove creu que l’impacte que tindrà sobre Andorra i, sobretot, sobre Sant Julià és molt significatiu, “perquè, al cap i a la fi, estem en una zona on no hi ha estacions d’esquí ni grans botigues per fer competència a altres par­ròquies. Aquest festival, omplint els hotels de la parròquia, és una bona forma de contribuir entre tots”. Des del principi han tingut clar que aquesta serà la primera edició del festival, tot i que els propers els organitzaran tots aquells que queden a l’esbart, com a projecte PAS.

tracking