L'hora dels millennials

Les dades del futur

L'investigador de la Fundació Actua Tech Guillem Francisco considera essencial l'anàlisi de dades en tots els àmbits

Les dades del futur

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

o tenir clar quina carrera o camí escollir una vegada se surt per la porta de l’educació secundària cada vegada és més comú i no és sinònim de fracàs. Guillem Francisco, enginyer andorrà de 23 anys, no tenia gaire clar quina carrera escollir però com que “el temari amb les energies renovables era molt interessant” va decidir apostar pel grau en Enginyeria de l’Energia a Barcelona. Després de passar tres anys d’estudi a la capital catalana li va sorgir l’oportunitat de realitzar un programa d’intercanvi a la Universitat de Mont-real, al Canadà, i no va perdre gens el temps. Va assabentar-se que s’estaven fent projectes comuns entre la Fundació Actua Tech d’Andorra i el Massachusetts Institute of Technology (MIT), una de les universitats més importants dels Estats Units. “Em va semblar curiós que aquesta universitat estigués fent projectes conjuntament amb Andorra i que casualment fossin temes d’energia, de mobilitat i d’anàlisi de dades”, així que no va dubtar un sol segon a contactar amb ells i intentar trobar alguna sinergia conjunta per dur a terme el treball final de grau. El MIT el va redireccionar cap a un centre d’investigació del Principat, l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra, i allà va realitzar el treball sobre l’anàlisi del potencial solar de les cobertes dels edificis. Amb els estudis sota el braç, les oportunitats laborals li han sorgit al país. El director de l’Obser­vatori necessitava investigadors, així que li va oferir la possibilitat de treballar a la fundació i actualment està liderant algun projecte.

Ara està recollint tota la feina feta a l’Observatori, que consistia a analitzar el potencial de les dades, i ho ha portat més cap al vessant pràctic: “Ara estem aterrant projectes per muntar serveis que a l’administració pública li puguin ser útils. Treballem molt, per exemple, amb el departament de Turisme.” Les dades analitzades dels visitants els permet saber com es mouen els turistes pel Principat, la pernoctació mitjana de cadascun... “Fins ara crec que no hi havia una ambició d’analitzar dades, de compartir-les, i una mica el paper de la fundació és aquest, d’ensenyar el potencial de les dades i el fet de compartir-les per obtenir un profit conjunt”.

Francisco sap que li queda molt per aprendre i viatjar perquè té moltes aspiracions futures, i té clar que vol descobrir-ho per intentar aplicar-ho a Andorra, que és el lloc on finalment vol estar.

tracking