L'hora dels millennials

Contribuir a la societat

Tiago Canelas està realitzant al Brasil la tesi doctoral sobre la malària als municipis de l'Amazones, gràcies a l'ajut que va rebre de Govern

Contribuir a la societat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només queden un parell de dies perquè el Tiago Canelas defensi la tesi doctoral Anàlisi espacial epidemiològica de la malària als municipis de l’Amazones brasiler entre 2010 i 2015 a la University of Sao Paulo, al Brasil. “Venir aquí ha estat la millor decisió que he pres a la meva vida. Després de fer un màster a Barcelona volia continuar amb aquest tipus de projectes treballant amb la malària”, comenta Canelas. Amb 28 anys, el geògraf estudia a la millor universitat de l’Amèrica llatina, on diu que “el nivell és alt i hi ha massa competència”. Es tracta d’una universitat pública on no ha de pagar res i reconeix que té molts beneficis. “Va ser un xoc per a mi perquè és un centre amb 90.000 estudiants, més que el conjunt de la societat andorrana”, assenyala Canelas. Aquesta experiència és una realitat gràcies a l’ajuda per a la mobilitat dels investigadors que va rebre l’any passat del Govern d’Andorra. “Vaig venir aquí sense cap ajut, però el segon any vaig aconseguir la beca i tinc clar que sense aquest incentiu tot hauria estat molt més complicat”, assegura. La llista d’avantatges per dur a terme aquesta tesi al Brasil és força llarga. “La beca m’ha permès viure econòmicament, m’ha ajudat a pagar-me des del menjar fins a les publicacions, m’ha donat l’oportunitat de tenir un doctorat, de fer un intercanvi als Estats Units o de visitar la meva família de tant en tant”, explica Canelas. Viure al Brasil ha canviat la seva visió i forma de pensar. “Aquí hi ha una obertura molt més gran en l’àmbit de la salut. M’ha obert molt el món i està sent una experiència totalment enriquidora”, apunta.

Quan posi el punt final a aquesta etapa ja té planejat quins seran els pròxims passos. “Tinc un contracte firmat amb la Universitat de Liverpool a final de juny per fer un projecte de medicina tropical”, diu el geògraf. La seva prioritat és seguir dedicant-se a la recerca durant, almenys, entre cinc o deu anys. Més endavant, però, no descarta la possibilitat de tornar al seu país natal: “M’agradaria tornar a Andorra i contribuir a la societat, donar una mica del que m’han donat ells, però és una opció que preveig més a distància. Ara és el moment d’adquirir coneixement a l’exterior”, assenyala. Després d’haver viscut a diversos països, Canelas creu que tot i les limitacions que té el Principat en recursos i població “es fa un treball molt bo com a país donant suport a la recerca i als joves talents que desitgen marxar a fora”.

tracking