Ja no pensem

Sembla que això de pensar cada cop està més mal vist... Les xarxes socials estan plenes de proclames que ens conviden a no pensar

La nostra capacitat de raonar és qui interpreta els missatges del cor, els budells o les emocions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No pensis tant i actua! No ho dic jo, ho diu una proclama que he vist per internet. Pensa menys i sent més! Tampoc és que ho digui jo, escolti’m, només ho he llegit a les xarxes socials. En comptes de pensar tant només has de seguir el que et diu el teu cor! Tornem-hi, una nova proclama en una altra xarxa social. Quan hagis de prendre una decisió no hi pensis, fes el que et digui la teva intuïció. Una nova proclama i aquest cop d’un escriptor, coach, neuropsicoimmunòleg i no sé quantes coses més que no tenen cap titulació específica.

I tot això en un mateix dia! Perdoneu-me. Us poso en context. Jo estava tan tranquil prenent el sol mentre es coïen unes llenties que tenia al foc. Després d’estar una estona amb els ulls tancats, tot pensant –ho confesso, dec ser un rebel d’aquesta nova moda que promou que no cal pensar–, he rebut una notificació del telèfon i, és clar, amb el telèfon a la mà he navegat una estona a veure què es coïa per les xarxes.

Sembla que la humanitat està prenent una deriva gens optimista. No paro de veure proclames, frases fetes i cartells d’aquests digitals tan bonics, animant-nos a no pensar. Que no pensem! Perdoneu que em repeteixi però és que tinc els pèls de punta. La gran victòria de l’evolució, pel que fa al gènere humà, és que podem pensar! Pensar ens ha fet evolucionar, ens ha ajudat a adaptar-nos al medi i ens ha permès guanyar qualitat de vida, benestar i seguretat.

Tenim una capacitat d’anàlisi increïble, som tremendament creatius i podem solucionar problemes sorprenentment complexos. I ara que ho tenim tot, que anem a l’escola, que passem molts anys a l’institut i que fins i tot podem tenir accés a la universitat i estudis de postgrau, ara, ens entestem a pensar menys i a sentir més.

Ara és més fàcil que mai accedir a milions i milions de bits, pàgines, articles i llibres plens d’informació contrastada, inspiradora i variada. Ara és més fàcil que mai poder veure hores i hores de documentals i continguts de gran qualitat. Ara que tenim l’educació gratuïta i milions de mestres, professors i catedràtics arreu del món als que podem accedir amb un sol clic, ara ens dediquem a promoure que no pensem tant i que sentim més.

Perdoneu però ens hem begut l’enteniment! Ah i una cosa més. Estimats impulsors de les emocions, sí, els que no pareu de dir que escoltem el que diu el nostre cor –a mi personalment ja em perdonareu però no em diu res–, els mateixos que dieu que ens hem de guiar per la intuïció, tinc un missatge per a vosaltres. Potser no ho sabeu, però el nostre neocòrtex, és a dir, el nostre cervell, és a dir, el nostre pensament, és a dir, la nostra capacitat de raonar, és l’encarregat d’interpretar tots aquests missatges que tenen per a nosaltres el cor, els budells, les emocions i la intuïció. Ja em sap greu, però som el que pensem així que més val que aprenguem a pensar bé i que aprofitem l’oportunitat que tenim de gaudir del regal que ens ha fet l’evolució.

tracking