Bones persones

Un dels errors que cometem amb més freqüència quan coneixem una persona és quan fem un dictamen del tipus “és molt maco, és bona persona”

Bones persones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És important que aprenguem a analitzar les persones que ens envolten ja que la nostra qualitat de vida depèn amb qui estem i quines interaccions tenim. Som el resultat del que pensem i sentim, però també del que pensen i senten les persones que tenim a prop. No ho dubtis, el meu millor consell és que aprenguis a conèixer les persones, a interpretar els senyals que emeten, el seu comportament, intencions, motivacions i interessos.

No ens podem creure el que ens digui qualsevol ja que darrere de les paraules del teu arxienemic hi ha una motivació molt diferent que darrere de les paraules de la teva parella o els teus fills. Fins i tot una mateixa persona pot actuar de manera molt diferent en funció del seu estat o motivació. El teu estimat fill no actua igual quan està de bon humor que quan està empipat perquè no li has deixat sortir amb els amics. Alguna gent sap com fer-te mal i com provocar-te una emoció negativa que et bloquegi durant tot el dia i, creu-me, no dubtarà a fer-ho, amb més o menys elegància.

Reconsidera el que creus de les persones que tens a prop. És possible que tinguis persones encantadores i persones tòxiques perfectament identificades, però també és possible que ens relacionem amb persones aparentment bones però que en realitat són tòxiques i que haguem descartat una relació amb una aparentment tòxica però que realment és encantadora. Hem de ser capaços d’analitzar les persones com qui analitza un cotxe, sense tanta càrrega afectiva, sense precipitar-nos, sense idees prèvies o suposicions que ens distreguin del que realment és importat: allò que fan, no què diuen, sinó què fan.

Creiem que els amics són fidels i bones persones així que una persona tòxica sap que només t’ha de fer creure que és el teu amic perquè abaixis totes les defenses i ell pugui fer el que vulgui. Es tracta d’observar el comportament i la influència que exerceix en tu, el que sents, penses i fas. Es tracta que analitzis sense por i sense excés de confiança, sense tenir pressa a posar l’etiqueta de bona o mala persona, sense simplificar tant les conclusions, sense ser paranoic ni ingenu, ni càndid ni malfiat.

No vulguis ser un expert que confirma el que pensa, sinó un explorador que vol descobrir el que amaga la façana que et mostra aquella persona.

Quan analitzis una persona centra’t a analitzar el seu comportament en comptes de les seves paraules. Allò realment important són els fets, no les intencions. Quedar bé de paraula és fàcil, però quedar bé amb una acció ja és una mica més complicat. Si mai veus una contradicció entre les paraules i els fets fes atenció als fets, sempre.

Tothom fa el que fa per algun motiu i aquest motiu es diu motivació. Pregunta’t sempre per què aquella persona fa el que fa o diu el que diu. Aquí hi ha la clau per conèixer una persona. Entendre la seva motivació t’ajudarà a entendre el seu comportament i el que pots esperar d’ella. Així que ja ho saps, posa en context el que fa i diu una persona sense prendre-ho com un absolut.

Una cosa més, si no en pots treure cap conclusió, doncs això, no en treguis cap conclusió. Suportem malament la incertesa i preferim acabar concloent que és bona persona i quedar-nos tan tranquils...

tracking