“Em sento catalana i andorrana, no crec que sigui incompatible”

Maria Cucurull. Professora a l’escola andorrana i escriptora. 39 anys. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. És nascuda a Valls però en porta setze vivint a Andorra.

La plaça Guillemó és per a la professora una localització característica a la capitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va arribar al Principat quan just feia un dia que s’havia examinat de l’última assignatura de Filologia Catalana. I ara fa un any, publicava el seu últim llibre, 100 coses que has de saber sobre Andorra.

Com ha arribat a treballar a Andorra sent de Valls?

Va ser just en acabar la carrera de Filologia Catalana. El que ara és el meu marit em va mig enganyar, em va demanar el currículum i el dia que vaig acabar l’última assignatura de la carrera, l’endemà vaig pujar a fer l’entrevista de feina. Ja fa setze anys que soc aquí.

Se sent andorrana?

Tinc la nacionalitat andorrana i m’estimo molt el país, però pel fet de no haver-hi nascut no sé si tinc dret a dir-ho. Em sento catalana i andorrana, no crec que sigui incompatible sentir-se de les dues maneres, tenim moltes semblances.

Ja ha fet les vacances?

Sí, com que soc professora, tinc dos mesos de vacances. El que passa és que aquest estiu m’he mantingut ocupada, he estat fent projectes. Col·laboro amb l’Albert Pujal, que està fent un llibre.

I també ha publicat.

He publicat tres llibres sobre llengua catalana de temes diferents. Un és un recull d’articles que he anat publicant en diversos mitjans sobre lèxic, entre altres qüestions. L’any passat, vaig publicar un altre llibre sobre lèxic que ens pot confondre, com per exemple advocat i alvocat o compondre i composar. La tercera publicació que va sortir és 100 coses que has de saber sobre Andorra, que vaig escriure amb l’Arnau Colominas. El llibre parla sobre cultura, llengua, economia, societat i història. Tracta una mica de tot del Principat i és per conèixer el territori. Jo soc nascuda a Valls, fa anys que visc a Andorra i volia posar un petit gra de sorra per donar-lo a conèixer.

On ha anat de vacances?

Aquest any no hem anat gaire lluny. Hem anat al Maresme i a Tarragona perquè soc d’allà. Per circumstàncies no hem pogut viatjar més lluny, però hem tingut temps de veure la família i els amics de sempre.

S’ha endut llibres a la platja?

Sí, m’he llegit L’anomalia de Hervé Le Tellier i Hamnet de la Maggie O’Farrell.

Quines lectures recomana per a l’estiu?

Una lectura fàcil i amena, Les calces al sol, de la Regina Rodríguez Sirvent. És una lectura molt divertida i passa volant, molt recomanable per a aquesta època de l’any.

Ja ha preparat les lectures per al curs vinent?

Des de l’any passat i amb el nou pla lector vam decidir que deixem absoluta llibertat als alumnes de l’assignatura de Comunicació en Llengua Catalana. N’hi ha que llegeixen sobre dietètica. El que volem és que llegeixin, ens és igual el contingut.

Creu que el nivell de comprensió lectora de l’alumnat ha empitjorat?

Sí i és a causa de les noves tecnologies i de l’electrònica. Hem d’assumir que ha canviat molt la forma de comunicar-nos i de relacionar-nos. Clar, si els vídeos de TikTok són curts, passen ràpid i ens ensenyen moltes coses. Si ho comparem amb la lectura, tenim una activitat que demana molta més atenció i concentració. No penso que hàgim de ser dramàtics; ara que sabem que això passa, hem de saber millorar aquest aspecte perquè al final la lectura és essencial per a tot. La llengua és l’assignatura més transversal. Volent entendre una cosa i no poder-la explicar no podem fer res.

I com ho podem fer?

Penso que a l’hora de llegir s’ha de fer amb paper, potser és molt analògic, però tocar un llibre i tenir aquest moment de contacte amb la lectura la facilita.

Quin és el viatge més espectacular que ha fet?

El millor viatge de la meva vida va ser a Jordània. Petra no es pot descriure amb paraules, és una cultura molt diferent. Per tant, tot sorprèn, em va traslladar a una altra època. Semblem ignorants perquè no sabem gairebé res dels nabateus i tot l’enigma de qui hi havia darrere.

Quin és el proper viatge que té al cap?

El proper viatge que faré serà per feina a Brussel·les. És per una activitat de la Comissió Europea, el projecte d’Activitats a l’Aula de la Carta Europea. Tenen un programa per ajudar les llengües minoritàries i donar-los suport. L’escola andorrana és la representant de la llengua catalana, aquest any.

Bar Vilarrasa

Escull un local de restauració de la capital perquè li queda a prop d’on treballa durant l’estiu. És a la plaça Guillemó, sota les arcades, i en aquest local “t’atenen en català, que és difícil que ho facin”.

tracking