Amb la motxilla i les xiruques

Passeig massanenc

Anyós-l’Aldosa pel camí del Solà. Una excursió que permet endinsar-se pels boscos massanencs i des de la collada de l’Estall gaudir d’unes vistes extraordinàries del Casamanya i dels cortals de Sispony.

Passeig massanencM.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una passejada de poca dificultat, però força extensa. Aquesta és la ruta que proposem per a aquesta setmana. Per començar i seguint les indicacions de la guia Camins d’Andorra hem d’agafar la carretera CS-335 que uneix l’Aldosa i Anyós. A l’altura del quilòmetre 1 i al costat esquerre de la carretera hi ha un rètol de fusta que indica l’inici del camí. Cal destacar que pocs metres després de la sortida es troba l’església romànica de Sant Cristòfol d’Anyós, del segle XII, ubicada al capdamunt del poble i que va ser construïda estratègicament en un petit altiplà des d’on es controlava visualment l’entrada a la vall des d’Escaldes-Engordany, els nuclis de Sispony, la Massana i fins i tot Ordino.

Uns 40 minuts després de caminar per un tram de pista asfaltada i haver agafat el camí dels cortals, haurem de trobar la primera borda de les terres del Solà. Unes construccions de pedra típiques de muntanya que van tenir molta importància en la dinàmica pastoral.

Continuem pel camí que puja fent ziga-zagues per sobre de la borda i cal seguir la ruta deixant a l’esquerra un camí que marxa cap a les Angleves. Guanyem desnivell per sobre de les terres del Solà mentre gaudim d’una vista immillorable dels cortals d’Anyós.

A partir d’aquest punt comencem un dels trams més exigents del recorregut. El camí s’enfila dret per dins d’un bosc de pi roig. Travessem el riu de l’Aspra i seguim fent ruta fins que arribem a una pista forestal. Després de fer un parell de marrades, l’itinerari passa per sobre de la borda de l’Estall. Des d’aquest punt es pot gaudir d’una bonica vista del pic del Casamanya.

Sense entretenir-nos tornem a la pista i després de caminar 5 minuts arribem al rètol del camí del coll del Gomà, que marca l’inici del camí de retorn. Cal passar una cadena de ferro i agafar un tram de pista secundària fins trobar una cruïlla.

Nosaltres seguirem pel camí de l’obaga que baixa a la dreta, per dins del bosc de la Gonarda. Després d’una bona estona de desnivell s’arriba a la carretera de la Gonarda. A partir d’aquest punt, l’itinerari segueix la carretera asfaltada de la Gonar

da durant un quilòmetre i mig, fins arribar al poble de l’Aldosa de la Massana. Si es vol, el retorn també es pot fer pel mateix camí de pujada.

LOCALITZACIÓ: la Massana

DURADA: 4 hores i 10 minuts (d’Anyós a l’Aldosa)

DIFICULTAT: mitjana

DISTÀNCIA: 7,48 quilòmetres

DESNIVELL: +634 metres i -636 metres

Passeig massanenc

tracking