Amb motxilla i xiruques

L'altre Casamanya

Pic de casamanya nord (2.749 m). 10 metres més alt que el seu veí del mateix nom, aquest pic ens proposa un itinerari menys transitat, uns paisatges més salvatges i una tornada amb unes panoràmiques immillorables.

L'altre Casamanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest pic completa el trident; Casamanya sud, Casama­nya del mig i Casamanya nord, que presenta pendents de gespa i terrenys rocosos a la banda est, canals i roquers al vessant sud i penya-segats al nord.

Itinerari

Deixem el cotxe al pàrquing del mirador del Roc del Quer, al collet de Montaup –1.951 m– i baixem en direcció Canillo uns 250 metres. Just abans de la paella –1.910 m– agafem un camí a l’esquerra. Una vegada passat el bar­ranc de la Font de la Pauca.

Pujada

El principi coincideix amb la ruta de les Calderes del riu de Montaup. Per un camí que no està abalisat, deixem les bordes del Jarca i del Jep i remuntem la vall. Passem el barranc del Clots d’Aixades i trobem una senda ben marcada.

Pugem amb el riu de Montaup a la nostra dreta. El Roc del Melic ens queda 250 metres per sobre. Vigilem de no agafar les sendes del bestiar que baixen al riu. Continuem amunt. A l’esquerra se succeeixen canals per tot el vessant. A l’altitud de 2.255 metres s’ajunta un camí que ve de l’altre vessant. Seguim dirigint-nos ja cap al coll d’Arenes amb l’ajuda de pintures grogues i superant un desnivell mantingut.

Coll d’Arenes –2.539 metres–, arenes negres o pissarra esmicolada. Aquest primer tram haurà durat una hora o 1.15 hores.

Al nord tenim la serra de l’Estanyó o la de Ferreroles, a l’oest les bordes de l’Ensegur i Arans. Nosaltres anem direcció sud. Hem de sortejar uns passos escarpats i equipats amb cadenes i mantenir-nos atents per trobar el millor itinerari. Però els passos són evidents.

Superem uns últims graons i arribem a una llarga esplanada –2.709 metres– i al punt més alt, el Casamanya nord –2.749 m–. Hem tardat de 30 a 45 minuts des del coll d’Arenes. Podem gaudir d’una magnifica panoràmica a 360 graus.

Baixada

Des del mateix pic iniciem el retorn al collet de Montaup per un altre camí. Tardarem una hora o 1.15 hores.

En direcció sud, com millor puguem, baixem un centenar de metres fins reunir-nos amb un camí que marxa cap a l’oest cap al Casamanya del mig i el Casamanya sud. No hi anirem.

Anem pel sud, s’evidencia una lloma; la serra de la Sauvata. El desnivell no és tan pronunciat. Baixem per trams mig planers i prats de gespa de pendents poc pronunciats. Passem una fita enorme –2.600 m–. Seguim camp a través.

Sortegem trams rocosos de pedra calcària que aflora. Tot i no haver-hi camí, la baixada és evident i tenim el collet de Montaup de referència.

Als 2.200 metres entrem al bosc de l’Assalador. El camí es complica una mica; arbres morts, petits pendents a sortejar... El millor és conservar la direcció buscant sempre el pas més fàcil. Aviat estem a la carretera al collet de Montaup. Aprofitem per fer una ullada al mirador del Roc del Quer.

UBICACIÓ: Canillo

DURADA: 3 h - 3.30 h

DESNIVELL: 880 metres

DISTÀNCIA: 8,5 quilòmetres

DIFICULTAT: forts pendents, trams aeris equipats amb cadenes, tornada sense camí, però amb fàcil orientació

CARTOGRAFIA: Andorra editorial Alpina 1 / 40.000; Andorra (Govern d’Andorra) 1 / 25.000.

L'altre Casamanya

tracking