Descobrir la muntanya

Coll de la Botella. Una ruta circular de dificultat baixa, propera a la capital, que transporta per alguns dels terrenys emprats pels contrabandistes temps enrere i que descobreix unes vistes panoràmiques espectaculars.

Descobrir la muntanyaFONT: WIKILOC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escultura Tempesta en una tassa de cafè, del nord-americà Dennis Oppenheim, marcarà el punt de sortida d’aquesta ruta de dificultat baixa que descobrirà unes bones vistes des d’alguns dels punts més alts de la parròquia de la Massana. La passejada s’inicia a la vall d’origen glacial de Setúria (1.800 metres), un espai ampli i caracteritzat per un fort pendent que queda separat de la vall de Ferrera gràcies al port de Cabús (2.297 metres), un territori atractiu per als contrabandistes en el passat per la situació fronterera entre Andorra i Espanya. El domini esquiable d’Arinsal serà la pròxima parada, i quan no hi ha neu l’excursionista té l’oportunitat d’observar els materials calcoesquists –en mineralogia es refereix a pedres reconegudes per l’alternança de petites capes pelítiques i calcàries, que pateixen un metamorfisme–. Més tard, la caminada continua per la pista que mena al Port Negre (2.482 metres) fins descendir pel port de Cabús, un punt que possibilita la visualització del paisatge del Pallars Sobirà, al nord, i el de Setúria. El xaragall, adjacent al port del Cabús, conduirà a una borda en ruïnes, més endavant les de Setúria (1.873 metres), on és tradició fer la trobada folklòrica per beneir el bestiar a principi de juliol. Segons la llegenda, la gent de la Massana i els veïns d’Os de Civís es disputaven les pastures de la zona. Com s’ho van fer per solucionar-ho? Una lluita entre dos homes: un forçut i un escarransit, que va guanyar la baralla.

Una vegada superat el riu de Setúria cal enfilar-se pel coll de la Botella (2.059 metres) per tornar a l’inici de l’itinerari. Una ruta circular que transporta el senderista per una de les zones geogràfiques amb més altura del Principat i, per tant, un dels primers llocs a tenyir-se de blanc amb l’arribada de la neu. Es recomana la utilització de les raquetes per a la realització de la ruta ja que ja hi ha els primers centímetres de neu a la muntanya. Encara que el traçat del passeig no té pèrdua, és important afegir una brúixola a la motxilla per reorientar l’excursionista en cas de desorientar-se. Com sempre, l’objectiu és gaudir de la muntanya i què millor que fer-ho amb un mantell blanc.

LOCALITZACIÓ: la Massana DURADA: 6 hores i 15 minuts anada i tornada. DIFICULTAT: baixa DISTÀNCIA: 11,30 quilòmetres DESNIVELL: +896 metres

Descobrir la muntanya

tracking