A vista d'ocell

Pic de pedrons. Un cim de dificultat moderada i ben concorregut a l’hivern, des del qual es pot albirar una bona perspectiva de les muntanyes andorranes, occitanes i nord-catalanes, una vegada culminat.

A vista d'ocellToni Planas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’itinerari amb raquetes proposat aquesta setmana s’inicia a la pista que surt de la zona d’aparcament anterior a la duana del Pas de la Casa. Un itinerari que a l’hivern és bastant concorregut. La fàcil aproximació pel llom fa que esdevingui una excursió agradable i assequible tant amb els esquís com amb raquetes. No obstant això, el darrer tram, per enfilar-se a la piràmide cimera, es pot requerir l’ús de grampons, segons l’estat de la neu. Tot i que difícilment es pot assolir amb raquetes, per les característiques del cim. Primer es pren el camí mencionat anteriorment, que aviat s’abandonarà per enfilar-se al llom que es despenja del pic de Pedrons, que encara no és visible, se segueix pujant moderadament pendent vers migdia, i si no ha nevat fa poc, és fàcil trobar-hi traces. Ja al damunt del llom, s’abasten uns filats per al bestiar. Se segueix vers el sud-oest en direcció unes fites metàl·liques. A l’esquerra, a l’altra banda del rec del Baladrà, es pot albirar la llarga carena del pic de la Mina, paral·lela a la que estem seguint, i els edificis de l’antiga explotació minera, ara abandonada, que dona noms a aquell cim. Una vegada a la cota 2.086 s’abasten les fites metàl·liques i ja es pot divisar la coma de Pedrons, envoltada per llevant pel pic de la Mina i per ponent pel pic de Pedrons. El pendent és entre planer i moderat, amb alguns trams més forts, per anar assolint els diferents turons del llom. A la cota 2.680, als peus de la piràmide cimera, cal emprendre aquest darrer tram per l’esquer­ra, en sentit de la marxa, pujant a l’esbiaix fins assolir la carena. Segons l’estat de la neu, caldrà deixar les raquetes i calçar els grampons. Un cop a la carena, en resseguim l’afilat perfil durant unes desenes de metres per assolir-ne el punt culminant. Una vegada al pic, hi ha una bona perspectiva de les muntanyes andorranes, occitanes i nord-catalanes que abraça des del pic Negre d’Envalira fins al Carlit.

LOCALITZACIÓ: Pas de la Casa DURADA: 2 hores i 45 minuts, sols anada. DIFICULTAT: mitjana DISTÀNCIA: 4,5 quilòmetres (només d’anada) DESNIVELL: 808 metres

tracking