Amb les raquetes i els esquís

A l'ombra dels Pessons

Ascensió al pic de ríbuls o de l’àliga. El primer tram de recorregut és una pujada prolongada però molt assequible per fer amb raquetes o esquís, mentre que la part final és d’estil alpí i exigeix molta més preparació.

A l'ombra dels PessonsOficina de Turisme d'Encamp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per sobre del domini esquiable de Grau Roig es troba el circ dels Pessons, un dels més emblemàtics d’Andorra. Tot i ser coronat pel pic del mateix nom o també anomenat del Gargantillar, que es troba a 2.864 metres d’altitud, a la mateixa carena i just al centre del circ, s’alça el pic de Ríbuls o de l’Àliga, de 2.827 metres. Aquest és l’objectiu de la setmana, que destaca per la imponent verticalitat, però que queda un pèl eclipsat pels Pessons i el més llunyà Montmalús.

S’accedeix al punt d’inici per la carretera CG-2 en direcció el port d’Envalira i, poc després de la rotonda que condueix al túnel, cal agafar el trencall de la dreta, que porta a l’estació d’esquí de Grau Roig per la CS-280. Un cop allà, cal deixar enrere l’aparcament principal i dirigir-se al del Cubil, des d’on surt el camí cap al pic de Ríbuls o de l’Àliga. El primer tram de recorregut avança per una pista força ampla que, amb menys de mitja hora, desemboca al primer estany dels Pessons.

Per prosseguir la marxa, hi ha diverses opcions, però la més senzilla és la que segueix el GR-7 i remunta per la dreta el circ dels Pessons, passant per tots els estanys abans d’arribar a la collada del mateix nom, que es troba a 2.776 metres. Segons apunten des de l’oficina de Turisme d’Encamp, aquest camí sol estar traçat des de Grau Roig fins a la collada i no presenta cap problema. Per tant, les raquetes o els esquís facilitaran l’ascens per una pujada que és prolongada però força suau, ja que salda 600 metres de desnivell de forma gradual.

L’itinerari augmenta de dificultat un cop a la collada perquè el sender prossegueix per la carena del Gargantillar, ben estreta i amb un precipici destacable a banda i banda, fet que exigeix prudència i els cinc sentits, a més de tenir en compte la possibilitat que es produeixin allaus. Després de superar el cim i la portella dels Pessons, a 2.779 metres, s’accedeix al pic de Ríbuls o de l’Àliga, que pot impressionar perquè és molt aeri però que ofereix unes vistes impressionants tant a la banda de Grau Roig com a la de l’Illa, la vall més profunda de la zona del Madriu-Perafita-Claror.

Per fer el descens per una via alternativa, cal seguir avançant per la carena cap al pic de Montmalús i, uns metres més endavant, hi ha l’opció de desviar-se i agafar un corredor molt estètic i atractiu que condueix de nou al circ dels Pessons. Aquí cal extremar les precaucions perquè, depenent de les condicions de neu, la sortida pot presentar una cornisa de vent. A més, la canal és curta però té un pendent de gairebé 40 graus d’inclinació. Una vegada a baix, s’ha d’avançar pràcticament en línia recta pel mig de la vall fins arribar de nou al primer llac dels Pessons i després al punt d’inici. L’alternativa és anar per la cresta de Montmalús, més ampla i de fàcil progressió.

LOCALITZACIÓ: Encamp

DURADA: 4 hores, anada i tornada

DIFICULTAT: moderada

DISTÀNCIA: 10,97 quilòmetres, anada i tornada

DESNIVELL: + 911 metres

tracking