Reportatge DMG

Cuidar els gossos

Diferents empreses ofereixen passejades per la muntanya Les mascotes també tenen servei de perruqueria i hidroteràpia

La botiga Bones Companyies ofereix productes per afavorir que els gossos es puguin relaxar durant el banyRuffwear

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diuen que qui té un gos, té un millor amic. Tenir mascotes, però, també suposa una gran responsabilitat. Més enllà de l’obligació de proporcionar-li l’alimentació i les cures adequades i donar-li una llar, tal com estableix la Llei 11/2016 de tinença i de protecció d’animals, alguns animals com els gossos requereixen atencions. “Hi ha propietaris que no tenen molta cura dels seus gossos, els treuen poc a passejar i quan ho fan és lligats i per asfalt”, afirma Sílvia Grau, propietària de l’empresa d’hidroteràpia canina GosSwim. “Vam crear l’empresa per la necessitat que hi havia al país d’oferir sortides per a gossos”, indica un membre de l’equip de Passeja’m. Aquesta societat situada a l’Aldosa de la Massana és una iniciativa de l’Anna Hernández i estan especialitzats en la cura i l’entreteniment caní. Organitzen sortides a la muntanya de dilluns a divendres, tant a l’hivern com a l’estiu, perquè els gossos s’exercitin fent pics de muntanya o visitant llacs. El propietari no s’ha de preocupar per res, l’equip de Passeja’m es desplaça al seu domicili o hotel per recollir i retornar-li la seva mascota. L’animal és transportat en un “remolc termoregulat amb un matalàs i separat de la resta, tal com marca la llei”. Cada sortida té un cost d’uns 30 euros, transport i alimentació inclosos, i compta amb un grup de màxim set gossos.

Un grup de gossos durant una sortida al Pic de la Coma de les Varilles amb Sherpa Excursions Canines.

Hi ha altres companyies amb l’objectiu de fer córrer i estimular els gossos. La May Ferrer és educadora canina i un dia va decidir unir les seves tres passions: els animals, la munta-nya i la fotografia, per a crear la seva pròpia empresa. Sherpa Excursions Canines Andorra ofereix diversos serveis, com ara sortides a la muntanya, passejades més curtes per a gossos o un servei de cangur a domicili per a mascotes, sobretot per a gats i gossos. “No tenim una residència canina, però podem acudir al domicili de l’animal i donar-li menjar mentre el seu propietari està fora”, explica Ferrer. Organitzen sortides tots els dies amb “quatre o cinc gossos escollits segons el seu caràcter i l’afinitat entre ells.” També ofereixen sessions de fotografia als cans, aprofitant els paisatges que visiten durant les seves sortides, com el pic de Casamany, el Comapedrosa o la Vall del Madriu. El preu per als seus abonats mensuals és de 28 euros la sortida i recomanen fer-ne un parell a la setmana. “La gent treballa i té el gos a casa, nosaltres el traiem per a fer-los gastar energia, això millora el seu comportament”, assegura l’educadora canina. Des de Passeja’m també destaquen el benefici per als gossos d’estar en contacte amb membres de la seva espècie.

TROBADES AQUÀTIQUES

Els dies 8 i 9 de setembre tindrà lloc la cinquena trobada aquàtica canina a la piscina del Tabola, organitzada per GosSwim i Acana. Una bona oportunitat perquè els gossos socialitzin amb altres cans i gaudeixin d’una estona d’esbarjo. Durant les jornades també es realitzaran diverses exhibicions canines. El cost de l’activitat és de 15 euros per l’entrada del gos i el propietari i de 5 euros per qui acudeixi sense cap animal.

Qüestions laborals també és la raó majoritària per la qual els propietaris acudeixen a l’associació canina d’Andorra (Acana) perquè cuidin els seus gossos durant els matins. L’entitat disposa de tres persones formades en l’ensinistrament de gossos que treballen per “millorar el comportament dels animals, la seva socialització i realitzar sessions de joc”, indica la seva presidenta, Anna Marqués.

Una de les poques residències canines que dona servei actualment és Andorra Kennel, destinada a gossos de petita grandària, de deu quilos màxim. Les seves instal·lacions compten amb smart TV a la recepció, fil musical, calefacció per biomassa, jardí i alimentació prèmium. Les seves tarifes són de 25 € la nit per una habitació individual, 39 € per una doble i 49 € per una triple i tenen “ocupació plena a l’estiu”, segons indica el seu responsable, Roger Freixenet.

Sílvia Grau realitzant una sessió d’hidroteràpia canina a GosSwim.

Un altre dels serveis punters destinats als cans és la hidroteràpia que fan a GosSwim. La seva piscina de sis per tres metres està a 28 graus perquè “per sota d’aquesta temperatura no es considera hidroteràpia”, indica Sílvia Grau. Ella fa cinc anys que comprova els seus beneficis, com el seu ús en la rehabilitació i postoperatius dels animals, la relaxació i millora de comportament dels més hiperactius, o com a remei per combatre el sobrepès. Una fisioterapeuta treballa amb els animals a l’aigua. “El 80% dels gossos de races com els Llaurador o els Golden pateixen artrosi i displàsia quan es fan grans, la hidroteràpia els ajuda a envellir amb més qualitat de vida”, explica Grau. També hi poden acudir simplement per plaer. Els socis de GosSwim disposen d’un abonament de quatre sessions per 60 € al mes, que inclou el rentat i l’assecat dels gossos.

Els cans sovint també han de passar per una perruqueria, visita que a més pot resultar relaxant. “No només cal saber com tallar els cabells, també cal saber com tractar l’animal perquè estigui relaxat dintre de la banyera. Aquí el tracte cap a ells és molt dolç”, assegura Belén Hermoso, propietària de Gos del Pirineu. Una altra botiga especialitzada en una bona atenció a les mascotes és Bones Companyies. Entre els seus productes estrella per als gossos hi ha el calçat per protegir-los de la calçada, roba, joguines refrescants i catifes amb un gel dintre que es pot refrigerar. També venen armilles salvavides per a la platja o llacs. “Clar que el gos sap nedar, però potser també li ve de gust simplement relaxar-se a l’aigua”, indica Sílvia Peris. Recomanen hidratar bé els animals a l’estiu i, sobretot, insten a no deixar mai els gossos sols dintre del cotxe, “cosa que passa massa sovint”.

“Hi ha una mancança de residències canines al país”

Diverses empreses ofereixen servei de guarderia per a les mascotes durant unes hores al dia. Què fer amb els animals durant les vacances, però, és un dilema per a molts dels propietaris. “Hi ha una mancança de residències canines al país”, explica la propietària de la botiga Bones Companyies, Sílvia Peris. Coincideix amb ella Anna Marqués, presidenta de l’associació Acana, que opina que la causa és “l’elevat cost de tenir unes instal·lacions adequades per als gossos amb suficient ter­reny, de fet la que hi ha no les té”. Davant la poca oferta, hi ha qui acut a residències de fora del país i persones que s’ofereixen quedar-se els animals a casa seva a canvi d’una remuneració. “Cal anar amb molt de compte amb les cases particulars, perquè els gossos no sempre estan en les millors condicions”, adverteix Peris.

tracking