Converses de terrassa

“L'inici a la policia va ser molt dur”

Maribel Lafoz. És consellera de l’oposició amb els liberals al comú d’Encamp. Ha estat gairebé 25 anys a la policia i ara s’ha retirat del cos. Enguany comença a exercir d’advocada.

“L'inici a la policia va ser molt dur”N.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pot dir que va ser la primera dona d’anar a l’acadèmia de la guàrdia civil d’Aranjuez. Va ser quan es formava per ser oficial de la policia andorrana, on hi ha estat gairebé 25 anys.

Troba a faltar la policia?

No, però sí que ha estat una època intensa i molt important en la meva vida. Plena de reptes.

Com va començar?

Per casualitat. Després d’estudiar dret, havia d’anar als Estats Units a fer un màster, però estant a Andorra em van preguntar si no voldria entrar a la policia.

I va dir que sí.

Hi havia dues places d’oficials pensades per a dos homes, perquè aquests oficials s’havien de formar amb la guàrdia civil, igual que la resta de policies d’Andor­ra.

I al final van voler una dona?

Sí. Van pensar que tampoc estava malament que arribés una dona per primera vegada a l’acadèmia d’oficials. Vaig ser la primera que va trepitjar l’acadèmia d’oficials d’Aranjuez.

Va ser un xoc?

Al principi era terrible perquè tothom em mirava. Entraves a un lloc i tothom callava. Tant el meu company com jo érem universitaris i entràvem per primer cop en contacte amb el règim militar. Va ser un canvi important, però t’adones que t’hi vas adaptant. Al final va ser molt interessant.

Aquí va ser difícil ser dona i oficial de la policia alhora?

Sí. L’inici va ser molt dur. Aquí hi havia els policies de tota la vida i els va costar que una noia de 25 anys arribés per manar-los.

Va haver de fer-se el seu lloc?

No hi va haver llàgrimes perquè sóc així, però va costar molt. Hi havia certes mentalitats masclistes encara. M’estalvio alguns comentaris que feien.

Com es va decidir a entrar en política?

Va ser imprevist. Per a les comunals es va plantejar fer un canvi a la imatge política del partit i es van plantejar cares noves i verges en la política. No m’atreu la política com a tal, però m’atreuen els reptes.

Els ha assolit?

Vam treure bons resultats i, de fet, d’entrada ens vam il·lusionar que podíem passar. Però després de sis mesos t’adones que per a persones novelles com nosaltres potser ja està bé ser una època a l’oposició per veure com es fan les coses i preparar-nos millor.

Ara, a banda de l’activitat comunal, està retirada del tot?

Estic retirada de la policia, però tot just aquest juny em vaig donar d’alta per poder exercir d’advocada

Tindrà vacances?

Sí. Aprofitant que s’acaba l’activitat comunal i que els meus dos fills també paren els entrenaments d’esquí anirem a la platja, a Eivissa.

tracking