Documentació

El Consell General recupera més d'un segle d'actes robades

El volum extraviat recull documents del 1743 al 1864 i ha estat retornat a la Seu

El llibre d'actes recuperat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sèrie d’actes del Consell General, que es conservaven de manera continuada des del 1589, patien un buit de més d’un segle motivat per la pèrdua (ara sabem que robatori) del llibre d’actes dels anys 1743-1864. El projecte del Consell de publicar la transcripció de les actes històriques de la institució des d’ara i al llarg de tota la present legislatura va fer reprendre la recerca del volum extraviat, i en menys d’un parell de mesos de l’inici del projecte, el síndic Carles Ensenyat, a través del seu amic Eduard Navarro, va ser informat que havia reaparegut.

Segons ha explicat el mateix síndic, Navarro va ser informat a través d’un advocat amic seu que uns clients del lletrat en qüestió eren posseïdors del llibre d’actes robat. Inicialment, volien diners a canvi de retornar-lo, però finalment se’ls va convèncer que sindicatura no pagaria per un bé patrimonial que era de la seva propietat i que la possessió del llibre podia incórrer en un delicte greu. Finalment, i a canvi de poder romandre en l’anonimat, el llibre va ser retornat i entregat a la Seu d’Urgell, amb un desplaçament exprés d’Ensenyat, l’historiador Jordi Guillamet i el director de la policia Bruno Lasne. A hores d’ara el mateix síndic desconeix qui posseïa el volum ni en quin moment exacte va ser sostret, però possiblement “va ser fa més de setanta o vuitanta anys”.

En paraules del síndic general, aquest volum posa llum “a uns anys complexos de la història d’Andorra, tant a escala local com a escala internacional”. De fet, les actes corresponen a moments històrics de vital importància, com els anys de redacció del Manual digest o del Politar andorrà, la revolució francesa amb la recuperació de la cosenyoria andorrana per part de Napoleó l’any 1806, o els anys previs a la Nova Reforma, entre d’altres moments.

Jordi Guillamet ha explicat que el llibre es troba molt ben conservat, i ha emplaçat l’Arxiu Nacional a digitalitzar-lo immediatament per posar-lo a l’abast dels historiadors que fan recerca sobre el període, molts dels quals ja s’han interessat per la seva consulta.

Susanna Vela com a historiadora, arxivera i consellera general, en la clausura de l’acte, ha felicitat a la institució per la recuperació tot fent un repàs de l’evolució de la creació dels arxius nacionals andorrans des dels anys setanta del segle passat i ha exposat que no és la primera vegada que per furt, negligència o mala conservació s’ha perdut documentació.

tracking