REPORTATGE

El periple d'Ursula Simpson

Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent publiquen ‘Andorra Shanghai’, una obra al voltant de la vida d’Ursula Simpson, que va néixer a Xangai, però va viure molts anys al Principat.

Txema Díaz-Torrent i Joan Peruga, autors de Shanghai Andorra'.Lucía Quesada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ursula Simpson (1930-2007) va néixer el 1930 a la Xina, concretament a una Xangai d’entreguerres. Va créixer al Caire, Egipte, i quan tan sols tenia 22 anys va publicar el seu primer best-seller, titulat The Sun Behind Me, que bevia de les experiències vitals de la jove al Caire. La segona entrega literària va arribar dos anys després amb The Vinatge i l’èxit va ser tan gran que les seves línies es van adaptar a la gran pantalla. I quan semblava que Simpson tenia traçat el futur com a escriptora de renom, va dir adeu a tot allò i el 1957 va instal·lar-se amb el seu pare, Stanley Simpson, en un xalet d’Escaldes-Engordany. Uns quants anys més tard, Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent han recuperat aquesta història que han escrit a quatre mans sota el títol de Shanghai Andorra.

Peruga, historiador de formació i autor consolidat, va conèixer personalment Ursula Simpson. “Espremia la vida amb una intensitat que et deixava bocabadat. Veia el món com si fossin els festivals de colors i els castells de focs de la seva infantesa a Xangai”, la descriu l’autor. La idea d’escriure la novel·la va ser seva. L’any 1999 escrivia al Diari uns reportatges que es deien Vides per explicar i una de les entregues girava entorn de la vida d’Ursula Simpson. Una vintena d’anys després de la publicació del reportatge, Peruga proposava al seu amic i filòleg Txema Díaz-Torrent narrar el periple de l’Ursula a través d’una novel·la d’unes 300 pàgines.

Díaz-Torrent no va conèixer personalment la protagonista de la novel·la, però això no li ha impedit descobrir molts aspectes de la seva vida que ni els més propers sabien. Les cartes, els manuscrits i els records que guarda la filla de l’Ursula, que actualment viu a Edimburg, han estat claus per construir el relat i els autors presumeixen ara que han aconseguit que “qui expliqui la història sigui l’Ursula. Ni el Joan ni el Txema”. “Qui la va conèixer s’apropa a nosaltres i ens assegura que sent la seva veu quan llegeix el llibre, i és el més gratificant que pot sentir un escriptor”, afirma Díaz Torrent. Andorra Shanghai és una majestuosa barreja entre la història real que recolza la documentació i la ficció típica de la novel·la i, en aquest sentit, els que van tractar Ursula Simpson també expliquen als autors de l’obra que no saben diferenciar el que és veritat i el que és mentida. Un altre punt a favor per a Peruga i Díaz-Torrent.

Quant a l’aspecte formal, la intenció dels escriptors és que fos una novel·la de lectura àgil, tal com va ser la vida de la protagonista. “Si ens aturàvem molt a descriure com era el Xangai dels anys 30 no hauríem acabat mai i, el més important, no hauríem transmès l’essència de l’Ursula. Una dona sense frens”, argumenta Díaz-Torrent. Així, el llibre està compost per una setantena de capítols de dues o tres pàgines cadascun.

Amb una pandèmia pel mig, Peruga i Díaz-Torrent han estat tres anys per escriure Shanghai Andorra. Estan covençuts que en condicions normals hauria estat menys temps, però segurament el resultat no hauria estat el mateix. Ambdós estan expectants a la rebuda que tingui Shanghai Andorra i no tanquen les portes a escriure una segona part: “Cada període que viu Ursula Simpson és una novel·la, així que material en tenim de sobres.”

tracking