x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Televisió

Jordi Pujol, a examen

HBO Max acaba d’estrenar ‘La sagrada familia’, una sèrie documental de David Trueba i Jordi Ferrerons que examina les llums i ombres del llegat del líder català.
David Trueba i Jordi Ferrerons.

David Trueba i Jordi Ferrerons.

David Trueba i Jordi Ferrerons.

Actualitzada 27/11/2022 a les 07:17
Un “pura sang” de la política i artífex de la Catalunya contemporània, la figura “mítica” de Jordi Pujol es va enfonsar el 25 de juliol del 2014 quan va confessar que posseïa una fortuna no declarada a Andorra. Amb aquest plantejament, David Trueba i Jordi Ferrerons examinen el seu llegat en la sèrie documental La sagrada familia, que acaba d’estrenar-se a HBO Max.

Al llarg de quatre episodis d’una hora, participen en l’anàlisi gairebé mig centenar de personalitats del món de la política, el periodisme i la magistratura, entre els quals els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar; un dels set fills de Pujol, Josep Pujol Ferrusola; qui va ser la seva mà dreta a l’ombra, Lluís Prenafeta; i els fiscals José María Mena i Carlos Villarejo.
Més enllà de la visió “parcial” i fins i tot “caricaturesca” que s’ha pogut tenir fora de Catalunya de qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys, la sèrie mostra com es va construir aquesta figura i per què concita tantes emocions entre els catalans, segons ha explicat Trueba a Efe. “Pujol ha estat acusat de moltes coses i sempre n’ha sortit airós, la confessió arriba quan ja s’ha retirat, per això per a molts resulta més traumàtic, es pregunten per què ho fa, qui volia protegir o si va ser un error, i això és una cosa que continua en l’aire”, diu l’escriptor i cineasta.


El retrat de la sèrie és polièdric i limitat a la informació que es coneix fins ara, ja que el judici contra ell i la seva família per associació il·lícita, frau a Hi- senda, blanqueig i evasió de capitals, no té data fixada a hores d’ara.


Precisament sobre aquest procés judicial al clan Pujol Ferrusola, Jordi Ferrerons recorda que hi ha molta incertesa. Marta Ferrusola va ser exclosa de la causa el mes de maig del 2021 a causa de la demència que té, i l’estat de salut de Jordi Pujol, de 92 anys, és delicat després de l’ictus que va sofrir el mes de setembre passat. “El sumari és molt complicat”, adverteix el periodista català, “hi ha molts factors que contaminen el procés, potser no tindrà una conclusió com la que ens agradaria”, conclou.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts