Política cultural

El Consell engega la creació d'un marc legislatiu per als creadors

Els grups parlamentaris aproven per unanimitat la proposta socialdemòcrata de definir l’estatut de l’artista en aquesta legislatura

El Consell engega la creació d'un marc legislatiu per als creadorsARXIU

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

Com un cor ben afinat, tots els grups parlamentaris van donar suport a la proposta del PS –esmenada pels liberals– de posar en marxa un estatut de l’artista, és a dir, un marc legal que estableixi els seus drets (laborals, de protecció social) i deures (fiscals). La resolució, aprovada per assentiment, diu que d’aquí a sis mesos s’haurà enllestit un informe on quedi definit què és un artista i què les indústries culturals, i a finals d’any estarà fet el diagnòstic de la seva situació –via el llibre blanc de la cultura en què treballen el Govern i la Fundació Julià Reig–. Tot plegat servirà perquè el Govern emprengui accions i perquè els legisladors concretin el marc legal. “Avui fem un avenç important a tenir cura del sector cultural, que és un gran favor que ens podem fer com a país”, va asseverar la consellera socialdemòcrata Susanna Vela. Un gran dia, es va congratular, perquè “passem de les paraules als fets” i l’estatut de l’artista estarà enllestit en aquesta legislatura. Seran els mateixos grups parlamentaris els que sufraguin econòmicament –“de forma proporcional a la nostra representació parlamentària”– la contractació dels tècnics necessaris. Una qüestió, la dels diners, que va fer sonar l’únic acord dissonant –però a l’estil Stravinsky: sense trencar l’harmonia del conjunt– en la veu de Carine Montaner (terceravia+ UL+Independents), que es va mostrar contrària a la contractació d’assessors externs i partidària que siguin els tècnics del Govern els que assessorin el Consell. “Estem disposats a treballar-hi, però s’ha de racionalitzar la despesa”, va insistir. “Proposem que si es pacta fer una proposició de llei conjunta de tots els grups parlamentaris, Govern posi a disposició del Consell els tècnics i experts” dels diferents àmbits involucrats.

Referències a un vell rocker

En l’argumentari dels consellers, va estar present un article recent del guitarrista Oriol Vilella. Ho va treure a col·lació Carles Naudi (Ciutadans Compromesos) per abordar la situació dels creadors al país. “El senyor Vilella, com a vell rocker, feia esment d’una situació a la qual podem donar solució i sortida.” Quina? Que dedicar-se a la creació al país, a l’explotació del seu talent, exigeix mantenir paral·lelament una feina, “permeti’m les cometes, seriosa, perquè fent d’artista no tenen contracte, no tenen protecció de la CASS”, i han de deixar la disciplina artística que practiquin en “el que ve a ser un hobby”. Requereixen, doncs, el dret a una sèrie “d’especificitats, per exemple en el tema tributari o de contractació”. Naudi va aprofitar la intervenció per, de pas, reivindicar que es potenciï la creativitat a les escoles –fomentarà l’emprenedoria econòmica– o que el país exploti els seus recursos en matèria cultural, com a escenari de rodatges o donant “més cobertura al registre d’obres per atreure talent i amb ell, drets, royalties, que vindrien cap al país”. El liberal Ferran Costa –que va presentar l’esmena a la proposta original, demanant l’informe que defineixi qui es pot definir com a artista– va afirmar que “ha arribat el moment, el clima propici, per tirar endavant aquesta assignatura pendent”. La proposta socialdemòcrata “s’escau perquè reforça la voluntat de l’Executiu” que treballa en l’esmentat llibre blanc “que posa negre sobre blanc les línies estratègiques” del ministeri de Cultura. Amb la proposta aprovada ahir, es va felicitar Costa, “fem el que ens reclamen els nostres conciutadans: treballem per problemàtiques reals, palpables al carrer i en què potser no treballem prou decididament”.

tracking