reportatge

Parlant a la vora del foc

La recerca, les fórmules que evitaran ‘morir d’èxit’, les polítiques de l’administració, la difusió i salvaguarda de les falles. Totes aquestes qüestions desfilaran al llarg del cap de setmana per les sessions de treball del congrés que ahir es va inaugurar a la capital.

Parlant a la vora del focANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D'aquí poc més d'una setmana es produiran quatre anys del reconeixement de la Unesco a les falles dels Pirineus, que les va incloure a la llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Amb aquest recordatori, ahir es va donar el tret de sortida al IV Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània amb el títol Les simbologies i els rituals al voltant del foc, que s’allargarà durant el cap de setmana. A l'acte inaugural, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, va insistir en la importància que va tenir el multilateralisme pel reconeixement internacional de les falles, i va remarcar que “tant Andorra com el Govern van ser molt sensibles en aquesta aposta perquè més d'un país donés suport”. Cal recordar que la proposta per assolir el reconeixement de la Unesco es va fer a través d'una candidatura conjunta de tres països diferents ajuntant pobles francesos, catalans, aragonesos i andorrans.

Les paraules de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, també van anar en aquesta línia. Blasco va indicar que aquest simposi mostra l'agermanament cultural de diferents pobles i va explicar que "és un exemple clar del fet que la cultura no té fronteres". Com a representant institucional, Blanco va remarcar el paper de les institucions en activitats culturals, que han de continuar donant-los-hi suport perquè es traslladin de generació en generació.

En l'acte inaugural també va participar Conxita Marsol, cònsol major d'Andorra la Vella, una de les parròquies andorranes que va recuperar les falles en els últims anys. Marsol va explicar que actualment ja és una tradició viva i també ha expressat com estan d'arrelades les falles a la capital, per la gran participació ciutadana que aconsegueixen en cada edició

El simposi, que es desenvoluparà al llarg de tot el cap de setmana, se centrarà principalment a tractar les falles d'Andorra. Albert Roig, representant de la taula nacional de falles de les valls d'Andorra i autor de la ponència inaugural va explicar que aquests simposis serveixen per donar rellevància a aquestes festes del foc i, a més, actes com aquest permeten fer una transmissió del coneixement. "Aquests tres dies serveixen perquè entre nosaltres ens puguem enriquir mútuament" i que, gràcies a les experiències que s'intercanvien, “puguin sorgir idees sobre com millorar la festa del foc”.

Els tres àmbits principals que es tocaran són la salvaguarda i el reconeixement de les festes del foc, les recerques realitzades en els darrers anys i també el fet de compartir coneixements i experiències.

tracking