Reportatge

L'estranya parella

Catalunya es declara república independent i Andorra és el primer Estat que la reconeix. Això és el que imagina Àlvar Valls a ‘El dinovè protocol’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls presentava anit la novel·la a La Fada Ignorant acompanyat d’un certament inesperat company d’escenari, el periodista Andrés Luengo, autor d’afilades diatribes contra la tribu indepe. “L’estranya parella”, en deia Roser Carol, oficiant de mestra de cerimònies –“Vejam, manyacs, que ja és l’hora!”– i demanant ajuda per posar tiretes si l’acte acabava en combat de boxa. Però no. De cops només n’hi va haver de dialèctics: per què aquest tracte “reverencial” envers Carles Puigdemont i la colla de polítics que el 27 d’octubre del 2017 no van ser capaços de proclamar la república, sinó que “us van fer empassar una triple mentida”? Aquest va ser el to de les preguntes de Luengo a un Valls que va contraatacar assegurant que “qui cola una quàdruple mentida són aquells que criden “a por ellos!”, va insistir que el procés és obra del poble català i va manifestar “un respecte enorme” pel gros de dirigents “que s’han jugat la pell, anant a la presó o a l’exili, i que són els meus”.

A la novel·la –la primera que publica Valls en espera de la que ha centrat en Verdaguer– els polítics “fan el que havien de fer”. El relat és el d’un “somni” personal, diu Valls, el dels cinc dies posteriors a la proclamació de la República Catalana. Un thriller on hi ha avions i tancs al carrer, on l’alcalde de Lleida –Àngel Ros: tots els noms són reals, de Puigdemont a Toni Martí o el bisbe de la Seu– s’atrinxera a l’ajuntament i on Valls es delecta descrivint el moment de la baixada de la bandera espanyola del Palau de la Generalitat amb els mossos vestits de gala.

L'estranya parella

tracking