reportatge

La Fada marcant el camí

Espera que la música tingui incidència, que serveixi com a “motor de la societat”. Lia Sampai, guanyadora el 2018 del concurs de La Fada Ignorant, confia que ‘Pinyols de gel’, cançó i videoclip, ajudin algú a veure com de terrible és l’efecte del foc sobre el paisatge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És el primer videoclip d’una joveníssima cantant que va veure com el seu camí es perfilava justament en guanyar el concurs que organitza La Sala de la capital. En realitat, explica, ella ja se sentia cridada pel món de l’espectacle: estudia a l’Institut del Teatre, formació que enllesteix en paral·lel amb un grau en Psicologia, per si les mosques. “La meva idea ja era dedicar-me al món de l’art, però en realitat pensava més en l’actuació, en altres vessants”, explica. Però l’any passat es va veure inesperadament guanyadora del concurs de La Fada i va canviar la seva visió sobre on podria trobar-se el seu futur. «Vaig pensar, “ostres! doncs sembla que el que dic pot tenir interès per a algú»” i si, a sobre, se li presentava l’oportunitat de gravar un disc –és una part del premi, amb alguns compromisos d’actuacions en directe–, millor no deixar passar el tren.

El guardó es va materialitzar en l’enregistrament de La Fada Ignorant, que és el nom amb què va decidir titular el seu primer recull de temes enregistrats, publicat el febrer passat i que recentment presentava a l’escenari de la capital, justament la nit de la final del concurs d’enguany. El nom és un agraïment, per descomptat. Però més raons la van impulsar a batejar així el treball: “Crec que explicava bé les meves cançons. Sobretot la més rellevant, L’aura, que parla precisament sobre una fada” i que va ser una de les que la van encaminar cap al premi. Són temes propis d’una cantautora que va entrar en la música bastant per casualitat: va compondre una primera cançó fa pocs anys, per acomiadar-se d’un familiar que acabava de morir. “Vaig descobrir tot un món, en això d’escriure música”, diu. A sobre, amics i familiars la van encoratjar. I un dels primers passos va ser precisament començar a presentar-se a concursos, entre els quals el de La Fada. “És important l’impuls que així es pot donar als que comencem, t’obre moltes portes.” En el seu cas fins i tot la va convèncer que “m’ho puc prendre de debò, com un possible ofici, una forma de viure”, més que una simple afició.

El concurs també la va posar en el camí d’Adrià Pagès, jove músic sorgit de l’ESMUC i col·laborador ara inexcusable que signa entre altres coses els arranjaments. “Em va ajudar a fer el que jo volia per al disc, a donar-li un toc diferent, elaborat, aconseguir que les cançons cobressin més cos.”

És ell també qui col·labora en Pinyols de gel, el primer videoclip, enregistrat a la Ribera d’Ebre. Va escriure el tema arran del gran incendi del juny. El publica al novembre. “I veig que en tant de temps el territori segueix igual”, diu amb pesar. La seva música, diu, vol ser un granet de sorra, un (altre) crit d’alarma.

La Fada marcant el camí

tracking