Espectacles

Ara Malikian, protagonista d'un Ordino Clàssic quasi testimonial

El festival que substitueix el Yepes ofereix només tres propostes, que completen un quintet de l’ONCA
i el concert de Cap d’Any

Ara Malikian, protagonista d'un Ordino Clàssic quasi testimonialXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera i certament ambiciosa edició de l’Ordino Clàssic, festival successor del Narciso Yepes després de tres dècades, no va obtenir la resposta esperada del públic, va ser “difícil de gestionar”. I, a banda, allargant-se durant els mesos d’hivern, es va acabar generant molta confluència de dates amb altres cicles en marxa. Totes tres raons, reconegudes pel cònsol ordinenc, Josep Àngel Mortés, i la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, els organitzadors, els han portat a una “reflexió” i canvi de paradigma. Així que la segona edició arriba molt transformada: recupera les dates tradicionals del Yepes a l’octubre i es redueix en nombre d’espectacles fins quedar quasi en una proposta testimonial: Ara Malikian i el quintet de l’ONCA 5AndCordes, a l’octubre, cites a les quals s’afegeix el tradicional concert de Cap d’Any per arrodonir una programació molt escurçada. Encara que el pressupost, van puntualitzar els organitzadors, es manté en els mateixos 100.000 euros.

És un públic “difícil de moure” i no gaire abundant, el de la música clàssica, va argumentar Mortés. Les propostes de l’edició passada –fites com el muntatge de Winterreise, de producció pròpia, amb Joan Anton Rechi a la direcció artística, o el concert de Jan Lisiecki, una de les joves figures del piano a l’alça en el panorama internacional– no van omplir més enllà del 65 per cent de l’aforament de l’Auditori Nacional.

Enguany no han volgut córrer cap risc: Malikian és una garantia de ple absolut, com ha demostrat en els dos últims concerts al país, molt recents, a l’auditori ordinenc i al Prat del Roure. Pujarà a l’escenari de l’Auditori Nacional el 10 d’octubre, un dijous, a les nou del vespre. Les entrades ja estan a la venda avui i, si segueixen la línia habitual, es poden esgotar en qüestió d’hores. En aquesta ocasió el dinàmic violinista arriba en el marc de la gira de presentació del disc Royal Garage. Recala al país acompanyat d’una banda on destaca el guitar­rista Tony Carmona, que ha acompanyat habitualment gent com Joaquín Sabina o Joan Manuel Serrat i que, com a productor, ha treballat amb José María Cano o Luis Eduardo Aute.

El segon concert arribarà un mes després, el 10 de novembre, amb l’església parroquial –on va néixer el Yepes– com a escenari per a 5AndCordes, quintet integrat per joves músics del país: David Font (guitarra), Alexandre Arajol i Elias Porter (violins), Sílvia Garcia (viola) i Carolina Bartumeu (violoncel). Al recital, un recorregut per la música del segle XVII al XXI, d’Antonio Vivaldi a Roland Dyens.

Per acabar, el ja veterà però “reconduït” a aquesta programació concert de Cap d’Any, enguany amb l’ONCA dirigida per Francesc Prat per segon any consecutiu. El programa, a banda dels tradicionals valsos i polques dels Strauss, inclourà Debussy i farà una ullada a Beethoven en un any que se celebra el 250 aniversari del seu naixement.

tracking