Reportatge

Quatre Quarts de gralla

Dolça, baixa i sub-baixa. Quatre Quarts és el grup de gralles que forma part de la disciplina de l’ONCA i que és reconegut per innovar amb la incorporació i l’adaptació de la sub-baixa, una varietat inventada fa cinc anys i que mai ha format en quartet amb les altres dues.

Quatre Quarts de gralla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L‘Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA) oferirà aquesta nit una de les actuacions més interessants de la setmana amb el concert del quartet de gralles Quatre Quarts. La protagonista serà la incorporació, per primera vegada, de la varietat sub-baixa que, segons el grup, obre “la porta a fer composicions més complexes”.

Un dels grans problemes que ha afrontat la gralla és que s'ha quedat reduïda a un ús molt popular i això fa que pocs professionals s'hagin interessat a buscar variacions: “Ens hem trobat que no hi havia res escrit. Hem intentat adaptar peces d'altres formats en quartet i portar-ho al terreny de les gralles. En un futur volem que hi hagi un gran nombre de peces exclusives per a aquesta formació”, va dir Jordi Mestres, un dels quatre grallers del grup.

Quatre Quarts incorpora tres variacions d'aquest instrument. el mateix Mestres i Jaume Aguza porten la veu cantant amb la gralla dolça, Pau Puig, la baixa i Daniel Carbonell, la sub-baixa: “La formació intenta imitar el que és un quartet de corda o de saxo. El protagonisme sempre va cap a la gralla dolça, que és la més coneguda, però també s'ha de posar en relleu la part indispensable que pren la baixa i la sub-baixa”, va afegir Mestres.

La gran innovació que presenta el grup és l'ús de la gralla sub-baixa, un instrument que tot just té cinc anys de vida i que té un ús molt concret i exclusiu: “Només hi ha dues sub-baixes a tot el món. Una està exposada en un museu de València i l'altra la tenim nosaltres en el nostre grup. És un invent molt nou que intenta ampliar l'espectre de tons i complexitat que es pot donar a la peça musical. Ens permet tocar un repertori diferent.”

En l'actuació d'aquesta nit (22 hores), el grup intentarà portar el seu instrument més enllà i fer-lo evolucionar amb “peces noves que mai s'havien tocat amb les tres gralles juntes”, va finalitzar Mestres.

tracking