Reportatge

'Flow submarí' a Escaldes

L’igualadí Marc Mateu ‘Red Pèrill’, acompanyat de Cels Burgés i l’andorrà Oriol Vilella protagonitzen l’actuació d’avui de Músiques del món, en un concert d’interacció amb una barreja d’estils que va des del funky, el soul, l’electrònica i el jazz, amb un toc de psicodèlia.

'Flow submarí' a Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Flow submarí. Aquest és l’estil musical que es podrà escoltar aquesta tarda (19.30 h) a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany en el concert que durà a terme Red Pèrill, l’alter ego de Marc Mateu (39 anys, Igualada), juntament amb el també igualadí Cels Burgès, i la col·laboració de l’andorrà Oriol Vilella. “Jo sóc molt de Twitter, i hi va haver un usuari que em va fer gràcia perquè el va descriure com flow submarí”, assenyala Mateu. La definició més específica del seu característic estil musical seria més aviat la barreja entre música negra, funky, soul, electrònica, jazz i amb tocs de psicodèlia. “És difícil etiquetar-lo”, accepta el català.

Un estil que no està inspirat pròpiament en ningú, cosa que el fa encara més característic. “Sempre he volgut que tingués personalitat. El primer que busco és que soni a mi. No intento mirar un estil concret”, assenyala Mateu. On més es pot veure tot plegat és en els seus videoclips. O bé una màscara d’immersió lleugera o una túnica negra, sempre tenen algun element que marca un punt característic que es trasmet també a la seva música. Però aquests elements distintius i la caracterització dels videoclips no tenen perquè traslladar-se als concerts, especialment al que farà avui. “Depèn molt de l’escenari. Si és un concert al carrer, és una mica més difícil”, comenta.

Un altre dels trets que caracteritza l’igualadí és que canta en català, poc habitual pel tipus de música que fa. “Si algú canta amb la seva llengua materna, per mi s’expressa molt millor i a part et dona un tret distintiu”, indica Mateu, que afegeix que “s’ha de normalitzar en més àmbits i més estils. Que el català no sigui només una cosa de música reivindicativa”.

En aquest cas, les lletres avoquen principalment les experiències de Red Pèrill, explicades d’una manera irònica i amb un toc de surrealisme. “Són cançons molt psicoanalistes, egoistes i molt egòlatres, però suposo que la gent després s’hi pot identificar. En el fons s’explica els fantasmes amb una mica de gràcia”, descriu Mateu.

Trio i interacció amb el públic

El concert de Músiques del món d’aquesta nit està anunciat que anirà a càrrec de Red Pèrill, però la intenció és promoure un format de tres, amb el Burgès, guitarrista avui present, i un altre músic d’Igualada que avui no hi serà present. Sí que hi serà, a mode de col·laboració l’andorrà Oriol Vilella, que acompanyarà els dos músics catalans en alguns temes. Tots tres proposaran un concert que també tindrà una part d’interacció. “Jo sóc molt de parlar entre tema i tema i m’agrada improvisar, canviar algun tros de lletra i adaptar-lo al concert actual. M’agrada parlar amb el púbic i provocar, fer riure amb humor negre. Depèn molt del lloc i de l’ambient”, assenyala Mateu. La d’avui serà la seva tercera actuació al Principat després d’haver-ho fet ja al Jambo i a la Fada Ignorant el 2017 i 2018.

tracking