reportatge

Nous protectors per al bosc viu d'Ordino de la mà de Calvente

Les escultures de l’artista Àngel Calvente es fusionen enmig de la natura per protegir el bosc de l’Esquella del coll d’Ordino. Les prop de 30 noves formes que es dissimulen en la vegetació són una barreja de mans, cares i siluetes que intenten expressar sentiments.

Nous protectors per al bosc viu d'Ordino de la mà de Calventeana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bosc de l’Esquella del coll d’Ordino està més viu que mai. Diu la llegenda que la zona del Bosc Viu és el lloc on neixen, creixen i es preparen els tions per fer acte de presència a totes les cases en èpoques nadalenques. Des de començaments d’agost, les famílies de tions tenen veïns, les gairebé trenta escultures que ha dissenyat l’artista Àngel Calvente.

El reconegut pintor i escultor andalús, resident des de petit, va ser el guanyador del concurs Bosc Viu que el comú va impulsar per seguir cridant l’atenció als excursionistes i curiosos que visiten la parròquia i s’apropen a la zona. Calvente s’hi va presentar amb una proposta que intentava fer entendre que la natura i l’ésser humà han de conviure, i per això el projecte porta com a nom Arrels.

A través de l’escultura, l’artista ha buscat consolidar i recordar els vincles i les arrels que tenim amb la natura des del naixement i és per això que les gairebé trenta obres intenten representar sentiments i llaços amb els arbres i amb la terra en general. Amagades entre la vegetació, s’hi troben una desena de mans que assenyalen el camí cap a la descoberta d’altres figures més grans com les dues cares contraposades o el llop mirall. Les primeres són dos rostres humans contraposats, un denota felicitat i tranquil·litat, i l’altre, angoixa i estrès. És el contrapunt entre la quietud del bosc i el ritme frenètic de la ciutat. El llop és un mirall que “reflecteix la seva ànima” cap al bosc per recordar que era un habitant més de la zona abans de suposar una amenaça per a la població.

Seguint el camí assenyalat per les mans que surten dels arbres, el bosc també amaga els seus principals protectors. El vell savi que amb rostre seriós manté els secrets de la natura i els follets i fades vetllen per la vida i la protecció de la zona. Els essers menuts es troben dins d’unes gotes d’aigua “dissenyades en una resistent resina transparent”.

Totes les obres estan fetes per adaptar-se i fusionar-se amb la natura amb el pas dels anys gràcies a un nou material que permet la filtració de l’aigua i la creació de vegetació: “Estan fetes amb un ciment especial que pesa un 30% menys i la propietat que té és que l’aigua s’hi filtra i facilita la sortida de líquens i vegetació. Això farà que s’integri mica en mica amb la naturalesa”, va dir Calvente.

El vandalisme és una de les preocupacions de l’artista i per això va demanar que la gent visiti i gaudeixi les escultures, però que tinguin cura i les mantinguin en bon estat.

L’escultor ha treballat durant tres mesos en el projecte i ha disposat d’un pressupost de 42.000 euros. Tot per enviar el missatge a la població de la importància de tenir cura dels boscos i del fort vincle que manté l’humà amb la natura.

Nous protectors per al bosc viu d'Ordino de la mà de Calvente

Nous protectors per al bosc viu d'Ordino de la mà de Calvente

Nous protectors per al bosc viu d'Ordino de la mà de Calvente

tracking