Activitats

De l'organista oblidat a Four Flags

Les segones Jornades d’orgue ibèric recuperaran l’obra del desafortunat Rafael Anglés i faran un viatge per la música portuguesa

De l'organista oblidat a Four Flags

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rafael Anglés (1730-1816), que durant mig segle va ser organista titular a la catedral de València, era un home molt reputat en vida, intel·lectual influent i autor d’una extensa obra compositiva. Però amb el pas del temps el seu treball es va convertir en desconegut. Pura mala sort: la biblioteca que conservava les partitures va ser primer víctima d’un incendi durant el pas de les tropes de Napoleó; el que en quedava va saltar pels aires amb una bomba durant la guerra civil. Així que d’una obra que es presumeix vasta a penes han arribat a l’actualitat un centenar d’obres.

A la seva figura consagrarà un dels concerts la segona edició de les Jornades d’orgue ibèric, un dels plats forts de la programació cultural d’estiu massanenca, que arrenca dissabte, amb una jornada castellera i per la qual desfilaran músics locals i formacions teatrals i circenses, espectacles que tenen com a nexe comú l’aprofitament dels espais a l’aire lliure –a excepció per descomptat dels concerts d’orgue– i l’interès per atreure públic de totes les edats: per això avancen l’hora en propostes com les Nits sense paraules, que començaran a les vuit del vespre i no a les deu de la nit, com en anys anteriors.

La setmana vinent, de dilluns a dijous, l’orgue de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria serà l’epicentre de la programació. Començarà l’instrumentista alemany Johannes Skudlik, home que va estudiar amb Claudio Abaddo, amb un programa que es mourà entre la música alemanya i la ibèrica, de Mozart a Antonio Soler. Seguirà, dimarts, amb la proposta de Miguel Bernal a l’orgue i la soprano Julia Ruiz, amb música que va del Renaixement al Barroc a través de la música hispànica, mentre que dimecres seran els autors portuguesos els protagonistes de la vetllada, interpretats per Joao Vaz, un dels virtuosos de l’orgue en l’actualitat. L’últim dels concerts serà el dedicat a fer sortir a la palestra l’obra d’Anglés: 40 sonates –de les que van quedar per arxius privats– interpretades per Ignacio Ribas i a partir de les quals el poeta Manel Gibert ha escrit un nombre igual de textos que recitarà in situ.

Hi haurà més orgue a la Massana aquest estiu, fora de les jornades i dins del Festival Internacional Orgue&nd: el 10 d’agost es presentarà el trio format per Loreto Aramendi, Pablo Mezzelani i Pedro Miguel Aguinaga, amb un desplegament de sonoritats que aniran de les músiques d’Armènia a les de Bolívia.

Orgue al marge, la programació estiuenca a la parròquia inclou els concerts dels Capvespres d’estiu, amb músics del país: Four Flags, Jamp i Vibrand en clau de Soul. També les Petites tardes d’estiu, amb l’espectacle itinerant Circumloqui, que la companyia Peus de porc va presentar a la Fira de Tàrrega, i jocs gegants antics de fusta que es desplegaran pel Prat Gran, a banda del Teatre Arrossegat, proposta de Teatre Nu que recupera les fórmules de les companyies que viatjaven de poble en poble.

Continua el cicle estrella de l’estiu, la Nit sense paraules, que novament Teatre Nu iniciarà, amb Els somnis d’Alícia, en un recorregut que portarà a Set Up, de Los Barlou. També de nit arribarà la proposta d’El petit circ, dels Fadunito, novament en moviment cap a Wet Floor, de Cris-is.

tracking