Reportatge

Sandy ja té qui n'escrigui

Primer pas: Isabelle Sandy. El cert és que l’escriptora i periodista de l’Arieja que va tenir Andorra tan present tenia un perfil a penes esbossat a la Viquipèdia. Fins fa uns dies. Només un primer pas per millorar la presència del país a l’enciclopèdia virtual.

Sandy ja té qui n'escrigui

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al rerefons hi ha un treball iniciat des del Lycée Comte de Foix en col·laboració amb la Biblioteca Nacional i l’Amical Vikimèdia, explica la responsable de l’equipament, Júlia Fernández. Els alumnes van triar com a eix del seu treball augmentar la representació de les dones a la Viquipèdia. No obstant això, com que el temps lectiu va a un ritme diferent, finalment va ser la mateixa Fernández qui, com a viquipedista –una de l’escassa desena que va funcionant al país– es va decidir a ampliar l’article en català sobre Sandy. Una mena de just reconeixement a una autora que va tenir Andorra present al llarg de tota la seva vida, en els articles periodístics, a banda de la trilogia de novel·les iniciada amb Andorra o els homes d’aram.

Continuaran “activant” la presència del país a l’enciclopèdia en català. I per la línia femenina com van suggerir els estudiants, diu Fernández: la propera dona que té en cartera és Júlia Bonet. “Crec que són trajectòries prou destacades i representatives”, argumenta, per començar per elles. Tot i que després s’anirà omplint un buit en el qual falten polítics, empresaris, esportistes i personalitats d’altres sectors, rostres contemporanis del dia a dia del país “i dels que no és gens fàcil trobar informació per Internet”.

Fernández –com la seva compa­nya a la biblioteca, Gemma Sambons– han anat introduint articles. Especialment relacionats amb l’àmbit literari, puntualitza, així com fent tasques de correcció o d’introducció de referències bibliogràfiques. Però és una feina ingent per assumir-ne més, “i és fàcil entendre que la gent té altres aficions i interessos, així que si ets a casa prefereixes mirar sèries que estar fent articles per a la Viquipèdia”, admet. Tot i que en algunes de les activitats que s’han fet per impulsar la participació l’assistència va ser notable. Entre elles una trobada l’any 2016 a Casa Rull o una viquimarató centrada en Esteve Albert i alguns cursos d’edició oferts per la Biblioteca Pública del Govern. “Però en molts casos eren escriptors, artistes, etcètera, que volien tenir els coneixements per introduir-se ells mateixos”, sense que hagin continuat la tasca més enllà.

La Viquipèdia, recorda Fernández, és un projecte obert a tothom al qual no cal tenir por, adverteix, perquè sempre hi ha un equip al darrere que revisa tot allò que s’introdueix. I sobre la feina que falta per fer fins aconseguir que Andorra deixi d’estar subrepresentada la mateixa web –a Viquiprojecte Andor­ra– subratlla les carències i suggereix línies de treball: només l’article genèric Andorra és considerat com a complet, a partir d’aquí tots tenen diguem-ne una puntuació baixa i una llista de millores a introduir. Així, del referent a l’economia l’apreciació és que es tracta d’un “esbor­rany amb poques referències i xifres desactualitzades”; sobre l’article referent als sistemes educatius, es diu: “Molta informació poc estructurada i falta molta bibliografia.” A banda, falten la majoria de biografies de síndics i a l’entrada sobre el Consell General falten parts per completar i s’ha de millorar format. Un altre exemple, el referent al patrimoni cultural: a l’entrada li cal millorar el redactat i les referències, falta acabar la llista de monuments i el Madriu està mal explicat.

tracking