Reportatge

'Huis clos' a les Fontetes

Amb ‘Vesania’, l’actriu Elisabet Terri debuta en la direcció. Un curt que beu del llenguatge teatral, molt personal, i que es rodarà en tres intenses jornades, a partir d’avui, al teatre de les Fontetes. Terri ha aconseguit seduir un rostre ben conegut, l’actor Roberto Álvarez.

'Huis clos' a les Fontetes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diu Terri que feia ja temps que tenia ganes de tirar-se a la piscina i començar a dirigir. El moment l’ha vist clar amb Vesania, una idea que inicialment escrivia com a text dramàtic. “Però portava més d’un any i estava encallada, fins que un dia vaig pensar que potser com a curt tindria més sortida, veia més eines al meu voltant”. Així que va decidir reconvertir-lo en el guió que finalment prendrà forma.

Posats a llençar-se a l’aigua, millor fer-ho amb una bona capbussada: es va decidir a tirar l’ham a l’actor en què havia estat pensant durant el procés d’escriptura. “El vaig tenir sempre present, és algú que m’encaixa molt bé en el personatge”, argumenta l’actriu i ara directora debutant sobre un intèrpret amb un rostre molt popular de la televisió: va coprotagonitzat Ana y los siete (amb Ana Obregón) i passat per Hospital Central o Cuéntame cómo pasó, entre altres sèries; en cinema, se l’ha vist a Entre las piernas o Juana la Loca. Com s’ho va fer per convèncer-lo? “Simplement li vaig enviar el guió i després vam tenir una conversa telefònica d’hora i mitja”, explica Terri. Finalment, va quadrar les dates per alliberar-se de la gravació de Servir y proteger, sèrie que emet Televisión Española i en la qual treballa actualment.

Per què algú amb una trajectòria consolidada decideix enrolar-se en el projecte d’una debutant? “No és que ho faci per amor a l’art, però sí per una quantitat molt inferior al seu sou habitual”, explica Terri, que matisa que la motivació sol ser “que els agrada el projecte, i per això em sento molt contenta”.

De què va Vesania? L’autora troba difícil fer un avançament de la trama sense desvetllar més del que és necessari, encara que el títol –un sinònim de bogeria desfermada– ja apunta en una direcció. La trama es concentra en un espai tancat i fosc, on dos personatges (ella interpreta l’altre) s’enfronten dialècticament. I és en aquest diàleg que els espectadors van descobrint, pas a pas, qui són, quin és el lloc on es troben i per què hi són. Una mena d’Huis clos sartrià? “És un diàleg que crec que està molt treballat, on cada frase i cada paraula té sentit”, una proposta “conceptual, una mica abstracta i no gaire convencional”, en tot cas “molt personal, amb inquietuds en què la gent pot veure’s reflectida, o no”. Es gravarà a l’escenari del teatre de les Fontetes, cedit pel comú massanenc. Un petit projecte que compta amb algunes complicitats per poder-se dur a terme: la productora Imminent (per a la qual ella treballa) li farà un cop de mà, com el seu propietari, el també director Josep Pozo. També Quelcom prestarà el seu ajut. I establiments com l’hotel Plaza també aportaran un gra de sorra. A banda, el projecte ha obtingut una de les subvencions del ministeri de Cultura, 4.993 euros, que serà aproximadament una quarta part del pressupost total de la producció.

'Huis clos' a les Fontetes

tracking