Equipaments

Un Museu del Còmic amb cara i ulls

El comú cedeix dues plantes més al projecte de l’ARCA, que duplica l’espai

Un Museu del Còmic amb cara i ullsCLM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una cessió “per a molts, molts anys”, va assegurar el cònsol major massanenc, David Baró, la que el comú fa a l’ARCA: dues plantes més de l’edifici de les Fontetes que ja ocupa actualment perquè pugui duplicar l’espai –seran 350 metres quadrats– i convertir-se en un museu amb tots els ets i uts: centre d’inter­pretació, espai de consulta per a investigadors i a la sala d’expo­sicions temporals ja en funcio­nament des de l’any 2010 s’hi afegiran altres espais d’exhibició permanent, on l’associació podrà mostrar els fons propis, amb sala dedicada en exclusiva al recentment desaparegut Carlos Ezquer­ra (el creador de Judge Dredd). En aquest cas s’afegeixen als fons del museu una àmplia col·lecció d’originals, premis dels que va rebre, material de marxandatge de tirada restringida i material escrit, entre el qual guions de les pel·lícules.

Baró va signar el conveni amb el president de l’ARCA, Joan Pieras. El Museu del Còmic, però, no només rep espai físic, sinó que amb el “lliurament de claus”, com el va definir el cònsol, el projecte rep molt més aire: el comú també garanteix que hi hagi un dinamitzador, una persona dedicada a rebre els visitants de manera que els horaris d’obertura es puguin ampliar. Amb això, l’equipament massanenc podrà formar part “al cent per cent” de la xarxa nacional de museus, va manifestar Pieras.

És un pas endavant per a un projecte que havia vist anys enrere minvar considerablement les seves expectatives: el comú es va fer enrere del promès edifici propi de nova construcció perquè “es va haver de prioritzar”, va recordar Baró, i es va donar pas a l’edifici Els Arcs, que acull altres serveis per a la parròquia. És ara, quan la mancomunació de les escoles d’art i música amb Ordino ha alliberat espais, que és possible començar a abonar aquesta mena de deute pendent amb el còmic precisament per part d’una parròquia que s’alça amb la bandera de ser-ne la pionera. Tot i que la visió i l’objectiu que va expressar Pieras són bastant més amplis. “Crec que serem un referent de cara a l’exterior”, va postular el president de l’ARCA.

El comú seguirà fent-se càrrec de les despeses de funcionament de l’edifici, així com el sou de la persona que hi treballarà (de fet, es va incorporar al febrer): uns deu mil euros, als quals s’afegeix en aquest exercici una quantitat similar destinada al condicionament i compra de mobiliari per a les sales. A tot plegat s’han de sumar els 24.000 euros que, com en anys anteriors, rebrà l’ARCA per organitzar La Massana Còmic i les exposicions anuals.

La distribució dels espais dins del museu encara està en estudi: probablement la sala d’exposicions temporals, ara mateix al pis inferior, es traslladaria cap amunt, més a prop de les mostres permanents i la zona on es podrien realitzar activitats (conferències, tallers, projeccions), mentre que la planta baixa seria la zona de consulta, d’accés restringit.

tracking