Audiovisual

I ara, una d''escudella western'

L’Escola d’especialistes de cine Ángel Plana debuta com a coproductora d’un film que es rodarà a Andorra a l’estiu

I ara, una d''escudella western'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts aixecarien la mà si es preguntés qui no ha sentit algun cop el tema principal de la pel·lícula La muerte tenía un precio, amb aquell mític xiulet? Potser ja són menys els que saben que és Cur­ro Savoy –o Kurt Savoy– qui xiulava la melodia composta per En­nio Morricone. O la d’El bo, el lleig i el dolent. Va començar xiulant a la televisió espanyola dels seixanta –Los chiripitifláuticos– i va passar per escenaris com el de la Comédie Française. Doncs aquest és un dels homes que formen part de l’equip de la pel·lícula que previsiblement es rodarà a Andorra l’estiu vinent. Una cinta en la qual l’Escola d’especialistes Ángel Plana debuta com a coproductora i que s’anuncia fins i tot com a precursora d’un nou gènere: l’escudella western. Poca broma, adverteix l’escaldenc Gerard Miralles, coimpulsor del centre formatiu: “Pot sonar divertit, però que no sonava igualment a broma l’spaghetti western i no ha donat pel·lícules que s’han convertit en clàssics, com Érase una vez el oeste?”, o com les dues esmen­tades.

Miralles va avançar alguns dels aspectes que ja es poden fer públics –perquè ja estan tancats: Savoy ja fa un parell de dies que enregistra en un estudi de Béziers–. Com que el guió estarà signat per Rubén Arnáiz (també en serà el productor) i l’apartat gràfic per Gerardo Moreno, qui ha fet els cartells de Creed o Creed II, protagonitzades per Sylvester Stallone.

Serà, explica Miralles, una història que es mou entre dos gèneres, el western i el terror. S’ambientarà a mitjan segle XIX en aquells territoris fronterers que el més que decadent imperi espa­nyol va cedint terreny. Per aquests territoris, com Texas, es mouen aventurers entre els quals el guionista ha col·locat fins i tot algun andorrà. I andorrans també seran els exteriors del rodatge, explica Miralles, mentre que els interiors es gravaran en un dels estudis western d’Andalusia, sigui a Granada o a Almeria.

També a l’elenc interpretatiu es colarà algun rostre andorrà, promet el portaveu de la coproductora. Que donaran la rèplica a cares ben conegudes del cinema espanyol, assegura. Encara que de moment no poden revelar més detalls perquè els contractes no estan signats.

Serà una producció que, pressupostàriament parlant, es mourà en els paràmetres habituals d’una cinta espanyola. I que competirà per aquesta recentment anunciada subvenció al cinema que el ministeri de Cultura va dir que posaria en marxa (encara que sense entrar en més detalls que els 100.000 euros de l’import).

Feina per als especialistes

Si bé és cert que tindrà molt de film dramàtic, també ho és, apunta Miralles, “que estem parlant d’una pel·lícula violenta, de terror”, és a dir, amb moltes escenes d’acció –caigudes, tirotejos–, on seran necessaris especialistes que les duguin a terme. Una feina que assumiran els alumnes –cinc en aquest curs inicial s’han matriculat– que es formen a l’escola d’especialistes oberta a Andorra la tardor passada. “Ja estan col·locats, per descomptat, que és el que vam dir des de bon començament”, sentencia Miralles. Que confia que aquest projecte, amb aquesta sortida laboral tan ràpida, animarà les matrícules de cara als cursos vinents.

tracking