Un darrer i fred viatge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’una vida atzarosa, als molt veterans, valuosos i fràgils frescos de l’església de Santa Coloma els queda –confiem– el darrer viatge: a Aixovall estaria ja quasi bé tot preparat –fins i tot s’haurien preparat les obertures al mur per on han de sortir i ara estarien protegits de la intempèrie per una planxa metàl·lica– perquè a la veu del ministeri es comenci el trasllat a l’Espai Columba, previsible seu definitiva dels murals romànics.

El trasllat, va anunciar la ministra de Cultura, Olga Gelabert, s’hauria de realitzar en breu. L’època òptima seria la primavera, apunten experts consultats. Però és clar que no hi ha temps: l’Espai Columba és una de les realitzacions que el Govern vol deixar tancades abans que comenci la batalla electoral, per incloure’l a la columna de l’haver.

Així que els tècnics de Patrimoni estan a hores d’ara consultant les previsions meteorològiques per assegurar-se que els frescos poden fer el viatge amb el mínim de riscos possible. Que és cert que són assumibles, sempre que es prepari a consciència la maniobra i que viatgin convenientment protegits. Una de les bases que tenen al seu favor és que estan muntats sobre planxes d’alumini, que són molt menys sensibles als canvis de temperatura que els antics suports de fusta.

Amb el retorn –pràcticament: tornar-los a l’església s’ha considerat inviable– al lloc d’on van sortir es completa un dels projectes estrella de Gelabert, que preveu l’arranjament del temple i la instal·lació d’un espectacular videomapatge –una projecció sobre l’absis que originalment ocupaven–. Tot plegat amb una inversió d’aproximadament 240.000 euros. A banda del cost del nou edifici.

tracking