Art

L'obra 'Presos polítics' censurada a Arco s'exhibirà a La Cuina de la Seu

La controvertida instal·lació s’exposarà entre dimarts i dissabte de la setmana vinent, en una iniciativa d’Òmnium Cultural

L'obra 'Presos polítics' censurada a Arco s'exhibirà a La Cuina de la Seu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Presos polítics a l’Espanya contemporània, l’obra realitzada per Santiago Sierra que va desfermar la polèmica en l’última edició d’Arco a Madrid, s’exposarà la setmana vinent, entre dimarts i dissabte a la sala La Cuina de la Seu d’Urgell. L’exhibició s’emmarca en la campanya Demà pots ser tu, orquestrada per Òmnium Cultural per reivindicar les llibertats democràtiques i ciutadanes, expliquen.

A l’acte inaugural, dimarts a les vuit de la tarda, està prevista la presència de Pablo Mayoral, militant del PCE (m-l) i del FRAP, que va ser processat en un Consell de Guerra el juliol del 1975 pel Jutjat Militar número 2. A tres dels seus companys se’ls va sentenciar a pena de mort i varen ser afusellats juntament a d’altres. Finalment va ser condemnat a trenta anys de presó. En l’actualitat, és president de La Comuna de Expresos del franquismo.

Pel que fa a l’obra de Sierra –de la qual arriba una rèplica–, pretén fer visible l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol i destaca que, dins el panorama actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies. Entre els retrats pixelats de la mostra apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin i simpatitzants del 15-M que van formar part de piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

Amb l’obra, l’autor pretén oferir a l’espectador una reflexió sobre les conseqüències de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana (2015) a Espanya i interpel·la l’espectador a no mantenir-se neutral en situacions d’injustícia.

A Andorra, l’exhibició de les imatges en un aparador va reproduir la polèmica i va ser objecte d’actes vandàlics.

tracking