projectes

Més art a la vista i menys formigó

Sam Bosque conclou la primera fase de la intervenció a la boca est del túnel de les Dos Valires

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algun dia se li va congelar la pintura, fet que li va posar l’ai al cor per si l’obra no es podia acabar abans que el fred augmentés. Però va ser només un advertiment i Samantha Bosque –ja tota una especialista en la matèria– veia ahir oficialment presentat el mural encarregat pel ministeri d’Ordenament Territorial per embellir la rotonda inferior de la boca est del túnel de les Dos Valires, és a dir, la situada en direcció Encamp. Uns 480 metres quadrats de superfície pictòrica per retre homenatge “als constructors del país”, tal com van explicar tant l’artista com el ministre Jordi Tor­res. És només la primera fase de tot el projecte, que Bosque reprendrà la primavera vinent, per continuant treballant sobre altres superfícies de la rotonda. L’objectiu, va dir, és “fer més atractiu un espai inhòspit” i per on, a sobre, passa una gran quantitat de gent, tant del país com turistes.

Bosque ha treballat durant vuit setmanes per enllestir aquest mural, que pretén ser un homenatge als constructors del país. “El que es pretén és recordar la vida que hi ha en una obra, humanitzar-la, recordar que hi ha persones al darrere.” Per això el mural està poblat pels personatges habituals en aquests paisatges aparentment desolats: obrers, enginyers... I de diferents èpoques, per portar a col·lació tot el procés de construcció del país. Així, encara que els personatges reflectits són anònims, Bosque s’ha inspirat en antigues fotografies dels arxius de FEDA sobre les construccions de les carreteres i l’antiga Fhasa. A la segona fase els motius seran similars: també hi haurà al·lusions als antics mitjans de transport; com aquí, a la naturalesa sempre present al país, o als infants, completant la visió de cara al futur. En total la intervenció cobrirà aproximadament 1.300 metres quadrats. El pressupost per al total de la intervenció ascendeix a 35.000 euros.

“Volíem humanitzar una zona que és molt industrial”, va insistir Torres, que va recordar que inicialment s’havia pensat en un projecte de jardins verticals, però el cost de la intervenció era massa elevat. En aquest cas, va afegir-hi, “hem treballat sobre el tema que el país ha estat construït per les persones, per això hem volgut homenatjar la gent que l’ha fet possible”, amb un “esperit de passat i futur”.

Frescos romànics

A l’acte de presentació del mural també va assistir la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que va aprofitar per avançar que el proper projecte d’art al carrer que prepara el Govern serà previsiblement el que prepara el seu departament per embellir els voltants de l’Espai Columba, l’edifici que s’està aixecant a Santa Coloma per acollir els frescos romànics procedents de l’església.

Ordenament Territorial rebrà l’edifici previsiblement durant les properes setmanes i serà aleshores quan els tècnics de Cultura comencin a avaluar la climatització, les condicions de temperatura i humitat per poder ja traslladar els frescos, fet que Gelabert calcula que es pugui dur a terme cap a mitjan gener si el temps ho permet.

Més art a la vista i menys formigó

Més art a la vista i menys formigó

Bosque presenta el nou mural a la rotonda del túnel Dos Valires

tracking