arquitectura

El Museu de l'Automòbil tindrà “pell de granit”

Ginjaume i Veciana guanyen el concurs del nou Museu de l’Automòbil i aposten per un disseny que dona protagonisme a la plaça dels Arínsols

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

Un edifici “amb pell de granit”, un bastiment que no pretén competir amb estructures properes, com l’antic Rosaleda, però sí retre homenatge a l’estil i material arquitectònic emblemàtic del país, tot i que treballat amb les tècniques del segle XXI. Aquesta és la filosofia del projecte, batejat Granet i Vidre, amb què els estudis d’arquitectura de Lluís Ginjaume i Gerard Veciana han guanyat el concurs d’idees convocat pel Govern per projectar el futur Museu de l’Automòbil, a Encamp. Costarà 11,5 milions d’euros, segons les estimacions dels arquitectes, que coincideixen amb el que preveia Govern, segons el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que ahir va encapçalar l’acte de lliurament de premis del concurs d’idees.

Amb quatre premiats més –hi van concórrer una dotzena de propostes– que es van repartir 14.000 euros, a més dels 12.000 destinats al projecte guanyador. La proximitat al Rosaleda, que acollirà el ministeri de Cultura i és un bé d’interès cultural, i l’edifici del comú, van ser els eixos que van vertebrar els diferents projectes. Els guanyadors, a banda, donen molt de protagonisme a la plaça dels Arínsols. “Volíem una plaça gran, il·luminada, plantejar el museu d’una manera diferent: que quan algú arribi a la plaça ja es trobi amb un gran espai expositiu, unes graderies”, que avancin el contingut de la col·lecció, va explicar Ginjaume. Aquest punt va suposar el toc diferencial que va fer inclinar la balança cap aquest projecte en una “deliberació complicada” per part del jurat, va assegurar el ministre Torres: “la integració en l’entorn, la manera de combinar pedra i granit, el fet que aporti llum natural cap abaix”, perquè l’equipament tindrà plantes cap al subsòl, tot allò sumat “al fet de tenir una plaça pública”.

El Govern contempla el finançament de la construcció del bastiment en plurianuals, fins a dotze milions d’euros. La primera partida, de cent mil euros, s’inclou ja en el pressupost de l’exercici vinent per a l’adjudicació del projecte d’obres. Aquest serà el que marqui els terminis i la probable data en què el nou edifici sigui una realitat, va indicar el ministre.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va mostrar una “satisfacció total” veient en vies de solució la precarietat amb què actualment s’exhibeix la col·lecció de vehicles antics, amb unes “dimensions limitades” i la “necessitat d’un nou impuls”. Amb l’edifici fet realitat, “Encamp patirà una transformació important”, va augurar, ja que es començarà a “generar un pol d’atracció” en aquesta zona cèntrica del poble que, confia, revitalitzarà el comerç.

El comú –segons el conveni signat el maig passat amb Govern– aportarà dos milions d’euros per a finançar el cost d’un edifici que, a banda d’espai per exhibir la col·lecció, també aixoplugarà dependències administratives comunals (encara per decidir) i previsiblement pàrquing. Encara que això dependrà de si s’enfonsa dos o tres plantes cap al subsòl, extrem que dependrà dels estudis hidrològics.

El Museu de l'Automòbil tindrà “pell de granit”

tracking