reportatge

Polseguera sobre el roc

Debat encès a les xarxes, al voltant de l’amenaça del Govern de sancionar qui faci difusió –“excessiva”– sobre el roc de les Bruixes de Prats.

Polseguera sobre el rocREGIRAROCS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No es pot prohibir la cultura!” Amb sorpresa i un deix d’indignació es manifestava a la pàgina de Facebook del grup Arqueologia de les Valls d’Andorra una usuària que recordava haver participat en una de les visites guiades per l’arqueòleg Gerard Remolins al conjunt de gravats rupestres. “Vam deixar-ho tot com estava, no es va fer res malbé”, va puntualitzar. Una reacció fins a cert punt similar a la d’algun membre de la comunitat d’Instagram, que s’oferia per geolocalitzar i etiquetar monuments i jaciments del país –el roc inclòs– en resposta a l’amenaça de la directora general de Cultura, Montserrat Planelles, de sancionar Remolins per difondre la ubicació del roc.

Al costat de reaccions més o menys irades en favor o en contra de la decisió de Cultura, experts i científics aprofiten per iniciar un debat sobre els límits entre difusió i protecció. “Si alguna cosa es vol destruir no hi ha qui ho aturi”, puntualitza el geòleg Valentí Turu, qui recorda les destrosses al jaciment de Coll de Nargó. “ Ja pot estar amagat que ho trobaran igualment. Crec que el ministeri hauria de rependre de nou una nova reflexió sobre aquest tema i d’altres jaciments, com podrien ser els paleontològics i que estan essent afectat per obres civils”

“S’ha de conscienciar el visitant, educar-lo , però no prohibir aquesta visita”, apunta el president de Velles Cases, Claude Benet. Per ell, “amenaçar amb sancions algú que promociona la cultura és un despropòsit i si prové del ministeri de Cultura és incomprensible”.

I una puntualització, no exempta d’ironia, la de qui penja un enllaç a la pàgina de l’inventari de Patrimoni: “El roc de les Bruixes es troba al sud del poble de Prats; concretament, en un aflorament rocós al mig del bosc de la partida de Rep, fregant els 1.600 metres d’altura.”

tracking