Esdeveniments

Els mòbils de Calder, a Art al Roc

L’escultor nord-americà, un referent de l’art del segle XX, protagonitza la propera exposició a la sala de Govern

Els mòbils de Calder, a Art al Roc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sobre Alexander Calder (1898-1976) diuen els historiadors de l’art, entre altres coses, que va ser un dels pocs escultors del segle XX que realment van originar noves formes d’expressió. Fruit de la seva imaginació i creativitat, fusionada amb els coneixements tècnics que li donava la formació en enginyeria. Amb aquests dots personals i la fascinació que li van provocar Miró i Mondrian va crear les peces que el van fer cèlebre, els mòbils –precursors de l’escultura cinètica– que exhibeixen els grans museus del món. Doncs aquesta serà la figura que protagonitzi la propera exposició a Art al Roc, la sala del Govern, que estarà oberta entre el 22 de maig i el 2 de setembre.

L’envergadura de les obres que recalaran a l’exposició –i tot i que no ha transcendit el contingut, esperem que això indiqui que no es limita a obra gràfica i sols alguna escultura– ha fet que l’executiu l’hagi declarat “projecte estratègic i d’interès nacional”, com recollia l’últim BOPA, de manera que l’entrada de les peces quedarà exonerada de dipositar a la duana la garantia de deute tributari per importació de peces destinades a exposicions temporals. És a dir, els diners per cobrir la hipotètica possibilitat que aquests béns no sortissin novament del país. Es beneficia així d’un canvi en el reglament duaner aprovat el gener de l’any passat, inicialment en benefici del Thyssen, tot i que també aplicable a exposicions organitzades per institucions públiques o per privats. Amb la condició que el projecte obtingui la qualificació d’estratègic o d’interès nacional.

Tornant a Calder, tot i ser les escultures en moviment –en particular núvols i constel·lacions– les creacions més emblemàtiques de la seva producció, també són molt reconeguts els stabiles, sovint monumentals, com Flamingo, instal·lat a Chicago, o Sol Rojo, a Mèxic. Amb tot, va ser un artista polifacètic, que es va interessar pels camps més diversos, de la pintura a la joieria, passant per la construcció de joguines.

ACTIVITATS DE NIT AL THYSSEN I AL MUSEU DE L'ELECTRICITAT

Concerts, observació de planetes, visites teatralitzades i proves d’enginy són la proposta d’aquesta temporada de les Nits d’estiu que organitza FEDACultura al Museu de l’Electricitat i al camí hidroelèctric d’Engolasters. Un any més, el 12 d’agost, compartiran la nit més màgica de l’estiu: les llàgrimes de Sant Llorenç i l’observació de la pluja d’estels de la mà dels astrònoms del Parc del Montsec.

També el Thyssen organitza activitats nocturnes, en aquest cas per dissabte 19, amb el joc Enigma al museu, amb motiu de la Nit internacional dels museus. La jornada anterior, a banda, l’entrada a l’exposició serà gratuïta.

tracking