Reportatge

Dues mirades a Portugal

Una guerra com són les guerres, brutal, però una guerra en la qual Portugal, aleshores república acabada de néixer, es va enrolar entre altres raons per ser reconeguda. Una exposició al Museu del Tabac repassa la terrible història de la contesa que acabava el 1918.

Dues mirades a Portugal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Portugal, el seu art (amb l’exposició d’obres procedents del Museu do Chiado) i ara la seva història, es converteix en protagonista al Museu del Tabac durant aquesta primavera. Aquesta setmana que acaba obria les portes Art a Portugal. 1850-1960, un recorregut per un segle d’història de la pintura portuguesa a través d’una quarantena d’obres del Museu Nacional de Arte Contemporânea-Museu do Chiado i de la Casa Museu Anastácio Gonçalves de Lisboa. I ahir s’hi afegia Portugal e a grande guerra, col·laboració de l’equipament lauredià amb la Universitat d’Andorra (UdA), que estrena amb la proposta les activitats que promet realitzar a través de la Càtedra Camoens, que es posa en marxa enguany i que, segons van explicar el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, i la directora de la càtedra, Carli Bastida, té la voluntat d’impulsar la recerca i la divulgació del patrimoni cultural i lingüístic portuguès a Andorra. Més encara, va puntualitzar Filipa Soares, agregada d’Educació per a Espanya i Andorra i coordinadora de l’Ense-nyament del portuguès a l’estranger de l’institut Camões, l’objectiu és convertir aquesta recerca “en coneixement científic”.

El museu obre de bat a bat les portes a una comunitat integrada per 13.000 persones al país, va recordar la directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí. “Una comunitat que està molt present al país i que està conformada per bona gent”, a la qual des del Museu del Tabac volen retre un homenatge “i brindar l’oportunitat de conèixer-nos millor els uns als altres, a través de la llengua, l’art, i encara una cosa tan horrible com és la guerra”.

La presentació de l’exposició, que va comptar amb la presència de l’ambaixador Jaume Serra Serra i el cònsol honorari José Manuel da Silva va incloure la projecció del documental que dona títol i serveix com a complement a l’exposició, coordinada per l’historiador Miguel Bandeira, de la Universitat de Lisboa.

els motius, les conseqüències

La periodista Sofia Leite, coautora del reportatge audiovisual, va presentar un treball que repassa les causes de l’entrada de l’aleshores jove república a la guerra el març del 1916, els fets més significatius durant la contesa i les conseqüències. El 9 de març del segon any de conflicte, va recordar Leite, Alemanya va declarar la guerra a Portugal després que l’armada d’aquest país hagués capturat naus alemanyes a instàncies dels britànics. Portugal, va recordar la periodista, necessitava d’una banda ser reconeguda pels altres estats i, al mateix temps, havia de defensar les colònies que mantenia a Àfrica i que els alemanys maldaven per arrabassar-li. “Era important estar al costat dels aliats per no perdre territori”, va recordar l’autora de la recerca.

Acabada la guerra, el país va obtenir importants compensacions (el vaixell-escola més emblemàtic avui en dia de la seva flota en va formar part). Després, però, es van succeir fets que van impedir treure’n profit: una greu crisi econòmica, un clima polític inestable i la grip espanyola que va delmar la població.

tracking