Equipaments

Museus: les xifres de la davallada

Andorra Romànica ha perdut 3 de cada 4 visitants en deu anys i la Farga Rossell quasi 5.000, com Casa de la Vall

Museus: les xifres de la davalladaGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dinou mil visitants, una xifra quasi rodona, s’han deixat pel camí els museus gestionats pel Govern al llarg de l’última dècada. Amb alguns casos especialment visibles, com el de l’Andorra Romànica, que en aquests anys ha perdut tres de cada quatre visitants, en passar dels 8.193 que va rebre el 2008 als 2.275 que van recórrer el centre d’interpretació l’any passat. També és una pèrdua sonora la que demostren la Farga Rossell, amb 4.574 visitants menys en una dècada, o Casa de la Vall, amb uns negatius 4.764, tot i ser un dels més visitats, com el Museu de l’Automòbil, per on de totes maneres van deixar de passar 2.969 persones. La Casa d’Areny-Plandolit ha baixat en uns 3.300.

Molt tímides pujades, en canvi, registren en aquest mateix període, i segons les dades facilitades des del ministeri de Cultura, Casa Rull (unes 300 persones) i el Museu Postal: una insignificant seixantena, això sí, que suposa una recuperació després d’anys de penúries, ja que el 2015 a penes es va acostar als 1.500 visitants, la xifra més baixa d’assistència a un equipament museístic en aquest període.

“Per descomptat que ens preocupa la caiguda en picat i progressiva”, assumeix Montserrat Planelles, que va sumar l’àrea a les direccions de Promoció Cultural i Política Lingüística. “El nombre de visitants ens importa moltíssim, però també treballem pel grau de satisfacció que s’endú cada persona” i aquest, recorda, és elevat: les enquestes apunten a un 8,8 sobre 10. També matisa que “hem de reconèixer que un museu com el d’Areny-Plandolit no farà venir tres mil persones de Rússia, i tampoc no és la nostra ambició. Tenim uns museus adaptats a les nostres dimensions”.

Reconeix la dura davallada

Matisos a banda, Planelles reconeix la duresa de la davallada i assegura que hi ha “accions destinades” a canviar la tendència, “perquè òbviament ens preocupa”. Accions que passen per la renovació dels discursos dels museus (Areny-Plandolit seria dels primers) o per facilitar als usuaris l’accés, per exemple habilitant la compra d’entrades en línia, cosa impossible avui.

Casa de la Vall, el museu més visitat cada any, va patir la major pèrdua, més de 4.000 visitants, només el 2017. Planelles ho atribueix a la decisió de marcar un preu d’entrada, com a la resta de museus de la xarxa. “Perquè el visitant sigui conscient que allò té un valor”, però especialment perquè els touroperadors tendien a centrar les visites en aquest equipament, gratuït, “provocant saturació”, recorda.

Similar cas es va donar a Andor­ra Romànica, el centre d’interpretació de Pal (que es traslladarà a Santa Coloma, per cert, i l’espai es reconvertirà en sala dedicada a l’artesania i l’art local). “Al final són els touroperadors els que fan que les xifres es moguin de manera important, no els visitants individuals”, argumenta.

En el cas de la Farga Rossell la responsable de l’àrea reconeix que durant temps va estar molt necessitada de renovació dels equipaments (fins i tot alguns visitants s’havien queixat que no s’hi feien les demostracions de funcionament de la farga). Malgrat “aquesta penúria de recursos”, assegura que amb l’escassedat de recursos de l’àrea (per exemple, hi ha 11 persones per atendre tots els equipaments) “tenim les instal·lacions ben ateses, cuidades i la gent que en surt contenta”.

El romànic, més afortunat

Més sort amb les xifres han tingut els monuments, especialment el conjunt romànic, que només l’any passat va rebre en dos mesos unes 30.000 visites. Però, reitera l’argument ja plantejat sovint, no té sentit mantenir-lo obert durant l’hivern. Tampoc no hi hauria diners per fer-ho. Una altra cosa, planteja, és si es podria obrir quatre mesos i no dos.

tracking