reportatge

La subvenció i el dit de Montoro

“És qüestió de voluntat política, estem esperant que Montoro aixequi el dit”, diu Teresa Cabanes, presidenta del Centre de la Cultura Catalana, on segueixen en una espera quasi angoixant per saber si cobraran la subvenció del 2017 i podran fer programació enguany.

La subvenció i el dit de Montoro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

omés un petit alleujament han rebut els responsables del CCC: passat el 31 de desembre sense haver percebut l’import de la subvenció, des de la Generalitat els han assegurat que l’opció de cobrar no s’ha extingit automàticament, com es temien, sinó que encara hi ha opcions. Però poca cosa més. La subvenció del departaments d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors de la Generalitat –pràcticament els únics ingressos del centre, quotes dels socis a banda– no es va abonar perquè justament la setmana que hauria tocat fer-la efectiva va ser la de la intervenció de l’Estat espanyol sobre els comptes de la Generalitat. Així, l’entitat continua pendent de rebre els 16.000 euros que garanteixen el seu funcionament. I la possibilitat d’organitzar o no una nova edició del concurs musical Carles Sabater aquest any que comença.

Cabanes explica al Diari que van mantenir contactes amb el departament català d’Exteriors perquè s’apliqués la condició d’excepcionalitat al pagament d’aquests diners. Però no els ho van acceptar, “perquè no ho consideren urgent”. En canvi, sí que van aconseguir que passat l’últim dia de l’any la subvenció no es donés per perduda. “Així que seguim igual, en una situació que ens suposa anar perdent el temps”, es plany Cabanes, que assegura que “no perdem l’esperança”. Tampoc no els han donat cap termini per fer el pagament efectiu.

La presidenta del CCC entén que és una quantitat no gaire elevada perquè suposi cap problema –forma part de l’aproximadament milió d’euros que d’altres entitats similars de fora de Catalunya estan esperant aquests dies, en la mateixa situació d’incertesa–, sinó que “és qüestió de voluntat política, que Montoro aixequi el dit”, és a dir, que el ministeri d’Hisenda espanyol doni l’autorització. El Centre de la Cultura Catalana, recorda Cabanes, està patint de retruc els efectes de les mesures que van liquidar el Diplocat amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

La situació, admet la presidenta de l’entitat cultural, “és un dels problemes de dependre exclusivament de les subvencions públiques, que mai no tens un pressupost garantit”. Similar situació van patir l’exercici del 2013, en aquell cas arran de la crisi econòmica, quan no es va convocar el certamen Carles Sabater.

L’opció que estudien ara per poder tirar endavant, si més no, amb alguna de les activitats és esperar a la convocatòria d’ajuts del Govern d’Andorra.

tracking