reportatge

Un llibre rúfol

Un vespre rúfol, desagradable, el millor rerefons per a un llibre sobre criminals i éssers molt a la perifèria de la ‘normalitat’.

Un llibre rúfolXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

a Fada Ignorant es va convertir, ahir, en escenari de la presentació d’Arnes, llibre de relats de David Gálvez, que va concitar la presència del reduït però bastant compacte cercle literari i artístic del país. Iñaki Rubio presentant l’autor i Hysteriofunk (bé, una part: Òscar Llauradó i Oriol Vilella), amb aquella música capaç de millorar la jornada més inhòspita.

Rubio i Gálvez glossant els contes –i la passió comuna per recórrer en bicicleta carreteres secundàries–. “Qué cabrón!” va ser, confessa Rubio, l’expressió que va adreçar per correu electrònic a Gálvez en llegir el primer dels cinc relats del llibre. “No és normatiu, però s’agraeix”, va reconèixer l’interpel·lat sobre l’escenari de La Fada. És que, es va justificar Rubio, “és el que a mi m’hauria agradat escriure, em va desbordar des del primer conte”. Més: el llibre “et fa patir des del primer conte” però impel·leix a continuar passant pàgines en un llibre “que es devora a si mateix, com aquella pintura negra de Goya”, mentre “va creant un llibre opressiu”. Cert, li va respondre Gálvez, la pretensió era precisament “torturar” el lector, “crear moments incòmodes i al lector li correspon decidir si segueix o abandona la lectura i falca una taula”.

I algunes disquisicions al voltant del títol: aquests insectes deixen forats a la roba com Gálvez en deixa a la narració perquè els ompli el lector. Això sí, vigilant l’ortografia: alguna llibreria digital va optar per accentuar-lo i col·locar-lo a la secció d’escalada.

tracking