eportatge

Prostitució legal (al segle XV)

Amb llum i taquígrafs, si més no els de l’època, és a dir, testimonis i inscripció en el ‘Llibre notarial’, el mercader Andreu Ferrer contractava el 1447 els serveis d’un hostaler perquè li regentés el negoci: un bordell, i sembla que de dimensions respectables.

Prostitució legal (al segle XV)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

uriós el document, datat exactament dilluns 25 de setembre del 1447 i que avui es conserva en un dels llibres notarials que conserva l’Arxiu Capitular d’Urgell, que permet comprovar que a l’època hi havia una prostitució legalitzada, vista com una mena de mal menor per la societat i els alts estaments de l’època.

El document, un fragment del qual il·lustra el text, transcrit i traduït del llatí per l’historiador Narcís Castells, deixa constància que “jo, Andreu Ferrer, mercader, habitant a la Seu d’Urgell [és a dir, que no és oriünd de la ciutat però hi viu], us nomeno a vós Joan Martí, hostaler, de la Seu d’Urgell, com a regent i governant –en nom meu i per delegació meva–, de l’edifici anomenat del bordell i de les dones que hi estan allotjades”. Continua el document facultant l’esmentat hostaler a “cobrar i exigir en nom meu i pel dit edifici totes i cadascuna quantitats de diners i altres drets que hom degui, a qualsevol persona i per qualsevol motiu”. Com a testimonis, Pere Ramon de Canelles i Berenguer Asturri, carnisser, especifica la signatura.

Un bordell de bones dimensions

I l’Arxiu Capitular conserva encara un altre registre referent a l’afer, datat un any més tard, el setembre del 1448, en què el mateix Andreu Fer­rer arrenda per un any “domos meas del Bordell”, és a dir, explica Castells, les cases del bordell, cosa que apunta les respectables dimensions del negoci, com indica que parli de “les cases del bordell” com si es referís a un grup de cases o locals, puntualitza l’historiador. Que a banda, recorda que la Seu era en aquell moment una població de relativa importància: el fogatge, és a dir, el cens que registra les llars o cases, inclou 203 focs el 1497, que arriben a 237 anys més tard, el 1515. Pot haver-hi circumstàncies del recompte que facin que la dada no es correspongui exactament amb la realitat, però possiblement la població seria de prop d’un miler d’habitants, estima Castells, a banda de tota la gent que hi passa (clients potencials per al negoci d’Andreu Fer­rer) perquè la ciutat era un nus de comunicació molt important.

Un bordell com aquest, recorda Castells, “és una concessió que pot ser del rei o del municipi, en principi”, una concessió com ho seria un molí, la recaptació de la Bolla (l’impost sobre els teixits) o el cobrament d’un pontatge, la taxa per passar un pont estratègic. Per tant, la prostitució és “una activitat socialment admesa”. En aquests casos, diguem-ne, regulats, perquè la que es pogués oferir a cases particulars o pels camins és il·legal.

El propietari del negoci, matisa Castells, no és per tant cap proxeneta, “sinó que té una concessió i la confia a un hostaler perquè l’hi porti”, igual que si la concessió hagués estat per les notaries reials, que confiaria a un o més notaris i rebria un cens anual a canvi. “L’hostaler s’apropa més a la figura del proxeneta”: administra el bordell i cobra, controla, etcètera, a banda dels ingressos pel menjar i beure, segurament. “La impressió és, per així dir-ho, que els bordells medievals són més semblants a un saloon de western que a una altra cosa.”

tracking