Propietat intel·lectual

Els locals nocturns hauran de dir per escrit la música que utilitzen

La societat d’autors ha desestimat comprar aparells per controlar les cançons que sonen perquè no en poden assumir el cost

Els locals nocturns hauran de dir per escrit la música que utilitzen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat de gestió de drets d’autor i drets veïns (Sdadv) ha aparcat, de moment, la idea d’instal·lar aparells per controlar la música que sona als locals d’oci nocturn, ja que la inversió que calia assumir era massa elevada. Tal com va explicar l’actual president de l’Sdadv, Dídac Camúñez, la idea s’havia plantejat davant la necessitat de supervisar totes les cançons que sonen als locals per després poder aplicar els càrrecs corresponents. Ara bé, l’adquisició i col·locació dels aparells “és molt costosa, tant que ara no ho podem assumir”, va admetre Camúñez. Així doncs, s’ha optat per una alternativa: s’ha arribat a un acord amb els responsables dels locals i aquests els faran arribar un llistat amb totes les cançons que sonen a les hores punta. “És el moment que hi ha més gent que les escolta i és quan ens interessa tenir-ho en compte”, apunta. Segons el president de l’ens tots els responsables dels locals han rebut bé la proposta i s’han mostrat disposats a tramitar les llistes. Aquest sistema de control hauria de començar a funcionar a partir del mes de setembre.

Ara bé, la col·locació dels aparells no és una proposta descartada a llarg termini. “Hem de veure com funcionem i en funció dels ingressos, decidirem”, va indicar, afegint que “ho hem de poder fer tranquil·lament, i ara no era el cas. En aquest moment no podem assumir segons quins riscos pel que fa a les despeses”.

En canvi, sí que es manté la col·locació d’aquests aparells a les ràdios. “Encara que ens costi diners es col·locaran. Hem de ser molt objectius”, va assegurar, remarcant que “s’ha de poder controlar tota la música i així en tindrem una monitoratge real”.

negociacions

D’altra banda, i pel que fa a les negociacions de les tarifes amb aquells col·lectius que s’han demostrat més bel·ligerants, el president de l’Sdadv ha reiterat que segueixen endavant, tot i que de manera força lenta, i que estan a prop de poder anunciar que s’ha tancat un acord. En el cas de les ràdios privades és amb qui, potser, costarà més. Ara mateix no s’han fet gaires passos endavant, però es mostra convençut que les converses puguin arribar a bon port.

D’altra banda, i respecte als comuns, va indicar que les negociacions estan “bastant avançades. Quasi tenim acord amb tot­hom, crec que cap al setembre o com a molt tard a l’octubre podrem donar noves informacions”.

L’última proposta que s’havia fet des de l’ens que gestiona els drets d’autor és que les corporacions locals assumissin un 3,5 per cent dels espectacles musicals (sobre taquilla o cost de producció). Amb tot, hi havia algunes administracions que encara volien una xifra més baixa, a ser possible una quantitat simbòlica fixa. Una situació que l’Sdadv veia complicada, perquè amb unes tarifes gaire baixes consideren que es quedarien en números vermells i no podrien pagar els autors. Tot i així Camúñez sempre ha deixat la porta oberta al fet que si amb el temps els ingressos són suficients i les tarifes es poden abaixar, fer-ho.

Pel que fa als locals nocturns, ja hi ha xifres fixades. Els que tinguin fins a 27 metres quadrats pagaran 27 euros al mes; fins a 150 metres, 42, i els de superfície major, 54 euros cada mes. En el cas de les actuacions en directe, sis euros per concert, independentment del nombre de bandes o solistes que toquin.

També l’ús de música ambiental en les grans superfícies comercials té una tarifa ja pactada entre l’Sdadv i el sector: 54 euros al mes per als establiments de fins a 5.000 metres quadrats; 150 euros per mes fins a 15.000 metres, i els de superfícies superiors als 15.000 metres quadrats, 300 euros mensuals. La superfície es comptabilitza agrupant la de tots els espais comercials de l’empresa, encara que es trobin en ubicacions diferents. En aquest cas la societat pretén que els preus siguin aplicats de manera retroactiva, des de l’1 de gener passat. Un aspecte que des del sector es considera que no està clar.

tracking