Música

Final de luxe amb orgue i corn alpí

El concert de clausura del certamen dedicat a l’instrument de vent serà el del duo italià de Francesco Di Lernia i Carlo Torlontano

Final de luxe amb orgue i corn alpíORGUE&ND

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival Internacional d’Orgue d’Andorra tancarà avui una divuitena edició que ha tingut una acollida “molt positiva” amb un gran èxit de les activitats paral·leles, entre les quals diverses sessions pedagògiques sobre l’orgue amb nens i nenes, i entre 130 i 170 persones d’assistència en cada concert. L’actuació de clausura de l’Orgue&nd serà amb l’anomenat Concert Pastoral del duo italià compost per l’organista Francesco Di Lernia i Carlo Torlontano al corn alpí, a 2 quarts de 10 del vespre a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes - Engordany. Ignacio Ribas, director artístic del festival d’orgue, destaca les particularitats del corn alpí, amb “un so únic i original”.

Ribas posa sobre la taula que tots els concerts del certamen, que s’ha portat a terme al Principat durant l’agost, han ofert una gran diversitat, i han permès presentar obres de nova creació al costat de composicions clàssiques. “Cadascun ha tingut la seva singularitat”, afirma. Amb el títol Concert pastoral el programa conclou avui amb una actuació que proposa obres per a orgue i corn alpí al costat d’obres d’orgue sol que abasten des del barroc fins a la contemporaneïtat. El duo ha estat convidat als més prestigiosos festivals de música de cambra d’Àsia, Austràlia, Europa i Amèrica del Nord, i són coneguts per crear una atmosfera que evoca la memòria de llocs passats.

El corn alpí era utilitzat principalment als Alps pels pastors. Per la seva considerable potència sonora era tradicionalment un instrument per a la comunicació, però també va ser utilitzat per anunciar esdeveniments religiosos i, fins i tot, per a la guerra. “És un magnífic instrument amb un tub immens que assoleix la longitud de dos homes”, n’asseguren des de l’organització del festival, que impulsa l’Arxiprestat d’Andorra i l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra.

Entre les actuacions destacades del festival, amb bona acollida del públic, hi ha hagut El jardí suspès d’Ignacio Ribas, amb el grup de percussió Amores; El somni d’una nit d’estiu amb els organistes Olivier Vernet i Cédric Meckler; Bach i Buxtehude entre balls, danses i fandangos amb Aaron Ribas i, a la percussió, Josafath Larios; Músiques de la llum amb Ignace Michiels; o Contrastos amb la concertista Susana García Lastra. Ignacio Ribas manté que el festival vol continuar ampliant la seva programació en properes edicions més enllà dels concerts. D’enguany, en subratlla els tallers per a infants, els recorreguts matinals i matins amb l’orgue a la capital, i activitats com la conferència sobre Vicente Blasco Ibáñez, autor de la història de La Terra de Tots, sobre la que tracta el film que el festival va projectar dijous passat.

tracking