política lingüística

Més presència del català al cinema

L’acord entre Govern i exhibidora estipula com a novetat que es reestreni un film en l’idioma del país cada segon i quart dijous de mes

Més presència del català al cinemaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Polí́tica Lingüística i els cinemes Illa Carlemany han reforçat l’acord que ja tenien en matèria idiomàtica amb l’objectiu d’incrementar l’oferta de les exhibicions en català i fomentar les estrenes en la llengua oficial del país. Sergi Valdés, director del departament de Política Lingüística, va afirmar ahir que el nou acord permetrà que “l’empresa completi l’oferta amb la reestrena d’una pel·lícula en català cada segon i quart dijous de mes”. Valdés va afegir que el multicine de l’Illa, l’únic que hi ha ara mateix al país, s’ha compromès també a tenir en cartellera una pel·lícula infantil en català en període de vacances escolars.

Les dues mesures, segons Valdés, són vinculants a partir de setembre. Tot i així l’acord signat garanteix, a partir del gener del 2018, la projecció d’un mínim de deu pel·lícules d’estrena de català per any, una xifra que ja estipulava l’actual conveni. El Govern comprarà entre 100 i 200 entrades de cadascuna d’aquestes pel·lícules a preu reduït. L’executiu repartirà les entrades gratuïtament entre participants del programa Voluntariat per la llengua, els estudiants dels cursos de català de formació d’adults, i els usuaris dels centres d’autoaprenentatge.

Segons fonts del ministeri de Cultura, la població en general també podrà disposar d’aquestes entrades a un preu rebaixat.

El ministeri de Cultura, Joventut i Esports destinarà una partida de 10.000 euros en concepte del nou acord. Les mesures del conveni es mantindran en vigència fins al desembre del 2018. De fet, la quantitat de què disposa el Govern suposa un augment respecte a la partida que hi havia fins ara, que se situava al voltant dels 6.500 euros, segons el director de Política Lingüística.

Sergi Valdés va posar en relleu ahir que la renovació de l’acord per promoure l’exhibició de cinema en català “suposa una millora” i “és molt positiva”. Valdés destaca, sobretot, “les dues accions programades” pensades, d’una banda, per augmentar el nombre d’estrenes en català, “a través de la projecció de reestrenes de pel·lícules que hi hagin estat doblades, cada segon i quart dijous de mes”, i l’acció “perquè hi hagi un film infantil en català en període de vacances escolars”.

Accions entre setmana

Les dues mesures que permetran una major presència de la llengua catalana, estan pensades –va indicar Valdés– per “tenir un cinema en català el més normalitzat possible”, però alhora les reestrenes s’implementaran entre setmana, “quan hi ha menys afluència de turistes”, un públic que estaria menys obert al cinema en llengua catalana. Així mateix, no hi ha prevista cap condició sobre quins títols s’exhibiran a Illa Carlemany en llengua catalana, si bé Valdés va subratllar que permetrà a l’exhibidor recuperar pel·lícules que hagin estat projectades, i programar cicles temàtics. “Estem satisfets de la cooperació amb l’empresa exhibidora, que en aquest cas és l’única”, va valorar ahir Valdés. El director de Política Lingüística va recordar que la partida que s’hi destina va a l’alça, i va recordar que a principi de dècada, quan eren dues empreses exhibidores, la xifra havia arribat a correspondre’s a 4.000 euros per cadascuna.

tracking