arquitectura

Casa Vicens obrirà a l'octubre

Les obres de restauració de la primera residència dissenyada per l’arquitecte Antoni Gaudí segueixen el ritme previst

Casa Vicens obrirà a l'octubre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Casa Vicens obrirà les portes al públic aquest octubre. La que va ser la primera casa projectada i construïda per l’arquitecte Antoni Gaudí al segle XIX a Barcelona s’inaugurarà com a museu un cop finalitzin les obres de restauració, a l’octubre. L’espai oferirà una exposició permanent que narrarà l’evolució i la història de la casa, segons el seu context històric i sociocultural. Així mateix, explicarà quines van ser les influències prèvies de Gaudí a l’hora de projectar l’equipament i els elements presents en la primera execució i com van evolucionar al llarg de la seva trajectòria. A banda, hi haurà també espais per a fer mostres temporals.

La casa va ser adquirida per MoraBanc l’any 2014 com a projecte d’inversió realitzat a través d’Amura Capital. Segons van informar des de l’entitat, les tasques de restauració, que van començar fa uns dos anys, segueixen per ara el ritme previst per tal d’obrir portes a l’octubre. No obstant això, van precisar que encara no hi ha una data d’inauguració fixada i van avançar que es decidirà més endavant en funció de com avancin els darrers treballs. Un cop obert al públic, el director del futur equipament, Jordi Abellà –que havia dirigit museus com el Macba– espera rebre uns 150.000 visitants cada any, mig centenar al dia.

Detalls de les obres

En les obres de reparació s’hi inverteixen fins a quatre milions d’euros. Tot i que la casa presentava un bon estat de conservació perquè els anteriors propietaris no només no havien fet grans intervencions, sinó que fins i tot havien encarregat alguna rehabilitació, s’hi estan fent diverses millores. Entre elles hi ha la de la sala del fumador, on es recuperaran els blaus i verds de les policromies d’abans seguint tècniques constructives originals i també el jardí.

Un espai que amb el creixement urbanístic es va anar empetitint. Tot i que hi ha peces que s’han perdut i no es podran recuperar, sí que es podrà refer un dels elements més imponents: una font amb raigs d’aigua que brollaran amb els colors de l’arc de Sant Martí. Tanmateix, no hi ha testimonis gràfics ni documentals de la casa original, de manera que no es podrà restituir fidelment i inclourà elements lliures aportats pels arquitectes, com una escala i ascensor.

Canvis històrics

L’immoble de Gràcia és la primera obra que va dissenyar el mestre del modernisme català quan tenia 26 anys i va ser producte d’un encàrrec que li va fer l’industrial Manuel Vicens i Montaner a finals del segle XIX, entre els anys 1883 i 1885, amb la finalitat de convertir-se en la seva residència d’estiueig fins que la seva vídua la va vendre a la família Jover l’any 1925 i la van remodelar. En concret, van construir un annex que van encarregar a l’arquitecte Serra de Martínez, el qual va afegir un nou cos destinat a apartaments.

El resultat de l’enginy de Gaudí va ser un immoble adossat a un convent i que tenia influències orientals, mudèjars i nassarites, tal com es palpa en les rajoles o els vidrats. Un dels seus principals atractius era l’ample jardí, que amb el temps es va anar reduint, però que era sens dubte un dels trets distintius de l’estil naturalista de l’artista. MoraBanc va adquirir la casa després d’estar-se 130 anys en mans privades. L’any 2005 l’immoble va ser declarat patrimoni mundial per la Unesco juntament amb altres obres de l’arquitecte a la ciutat de Barcelona.

tracking