arquitectura popular

La reconstrucció d'orris xoca amb el Consell Assessor de Patrimoni

Els experts demanen al comú d’Encamp que presenti un projecte global més elaborat i que estigui millor argumentat

La reconstrucció d'orris xoca amb el Consell Assessor de PatrimoniACTIUM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Consell Assessor de Patrimoni no li ha acabat de fer el pes la iniciativa del comú d’Encamp de reconstruir algun dels orris que, a Pessons i Emportona, són objecte d’excavacions arqueològiques des del 2015. L’objectiu del comú és reconstruir els conjunts i recuperar d’aquesta manera el que podria convertir-se en un actiu turístic per a la parròquia.

La idea ha xocat amb els experts del Consell Assessor, tot i que no frontalment: el que demanen al comú és que es faci un replantejament global i argumenti millor quins orris vol reconstruir, de quina manera i amb quins objectius. Perquè el que els tècnics –arquitectes i experts en museus i patrimoni– es van trobar sobre la taula van ser els plànols de la pretesa reconstrucció d’un dels conjunts excavats, que van estar en ús pels pastors des del segle XVI (en alguns casos s’han trobat vestigis que es remunten dos segles més enrere) i fins a ben entrat el XX. S’afegiria al del Cubil, en aquell cas reconstruït pel departament de Patrimoni Cultural, i a d’altres que en el futur es puguin reconstruir per orquestrar una ruta dels pastors.

Els membres del consell dubten de la necessitat de procedir a la reconstrucció. Consideren important que es dugui a terme un pla d’excavacions, que es documentin i estudiïn, però no tenen tan clar que s’hagi de dur a terme la reconstrucció. Menys encara si la proposta no està ben argumentada, si, apunten, no hi ha una reflexió profunda al darrere, una planificació global. Per exemplificar-lo, recorren a similar argument que van emprar per criticar el pla de museus presentat pel ministeri de Cultura: no es pot valorar per se un projecte concret, com el del nou edifici per allotjar els frescos de Santa Coloma, sinó que un nou equipament com aquest ha d’imbricar-se en tota la xarxa, hi ha d’haver una línia directriu al fons. Cosa que en els dos casos, el d’Encamp i el dels museus estatals, troben a faltar.

Dictamen no vinculant

En tot cas, recorden que el seu dictamen no és vinculant, que el comú pot tenir-lo o no en compte, atès que, finalment, no s’està parlant d’un BIC.

El comú va posar en marxa diverses campanyes d’excavació l’estiu del 2015 que han servit per exhumar i documentar un conjunt situat a uns 500 metres del primer estany de Pessons, utilitzat pels pastors des del segle XVI, així com –molt més interessant– un conjunt a Encenrera, on els arqueòlegs haurien trobat tam-bé dos forns, probablement metal·lúrgics, que es correspondrien amb les restes d’una important instal·lació productiva d’època tardorromana, tota una sorpresa per als científics.

tracking