Reportatge

Fotografies de passarel·la

Que a Ricard Lobo, arquitecte, li interessi la moda, no té res d’estrany, i no només pel que fa al treball amb línies, volums i estructures, com en un edifici, sinó perquè l’àvia va ser mestra de costura de Jeanne Lanvin. Ahir va inaugurar ‘Moda’ al Museu del Tabac.

Fotografies de passarel·laFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equipament lauredià dedica la segona de les sales d’exposicions temporals, l’Espai 4, a aquest personal recorregut pel món de les passarel·les: un conjunt d’instantànies on Lobo expressa la seva particular fascinació per tot allò que té a veure amb la presentació d’una col·lecció, des de la preparació al backstage dels estilismes que han de desfilar. Moments entre bambolines, expressions fugaces sobre la passarel·la. “És la riquesa de l’expressió del cos humà el que m’apassiona”, explica el fotògraf i arquitecte. El captiva el joc dels colors, la composició, la incidència de la llum sobre els volums, les textures dels teixits, les línies, les geometries. En resum, de la moda li interessa tot allò que li interessa també del món de l’arquitectura. Cosa que el porta a assegurar que, finalment, la moda des del seu punt de vista “és arquitectura en moviment”.

Lobo planteja la seva feina des d’una perspectiva molt diferent a la del fotògraf de moda professional, “que posa el botó automàtic i va disparant ràpidament” per després triar la imatge d’entre totes. El repte que es planteja com a fotògraf és captar cadascun d’aquests aspectes en el moment oportú, tenir temps de veure’l (o preveure’l) i captar-lo. I el que vol que l’espectador percebi és tota la seqüència del moviment: que situat davant d’una instantània, vegi quins han estat els moments precedents i quins seran els que vindran a continuació.

L’arquitecte barceloní va poder situar la seva càmera indiscreta (o no) en la més recent edició de la passarel·la 080 Barcelona Fashion. Una oportunitat que se li va brindar arran de la col·laboració de la família amb la passarel·la: en l’edició del 2013 van cedir alguns dels esbossos originals de Lanvin que conserven per a l’exposició muntada en paral·lel al Museu del Disseny de Barcelona. El fruit de l’observació detinguda de cada escena i detall es pot contemplar en aquesta mostra, que romandrà oberta fins al 24 de setembre (en paral·lel a la que, a la sala d’exposicions gran ocupa la dedicada a Louis-Gaston Roux).

Vinculació

Lobo (Barcelona, 1955) és un professional molt vinculat a l’Alt Urgell, en càrrecs com el de delegat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a la comarca, o president del Centre d’Estudis de l’Alt Urgell. I a banda de protagonitzar ja exposicions anteriors en el vessant de fotògraf, ha publicat diversos llibres, centrats en la història i el patrimoni de la zona.

Fotografies de passarel·la

tracking